Vukelić: Čeka nas investicijski “boom”

ZAGREB – Više od 55 posto ukupnih stranih ulaganja u naše gospodarstvo tijekom 2004. i prve polovice 2005. godine činile su greenfield investicije, istakao je u utorak pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva za poticanje ulaganja i izvoz Slobodan Mikac.

Radi se o preokretu u odnosu na dosadašnje trendove inozemnih ulaganja u Hrvatsku. Naime, u Hrvatskoj su dosad dominirala brownfield ulaganja, odnosno privatizacija postojećih tvrtki, dok je greenfield investicija, odnosno ulaganja »od nule«, čiji je rezultat u pravilu povećanje proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, bilo razmjerno malo. Kada se greenfield ulaganjima pribroje i joint venture ulaganja, ulaganja proizvodnog tipa u hrvatsko gospodarstvo u 2004. i prvoj polovici 2005. dosežu 81-postotni udio u ukupnim ino-ulaganjima, izračunali su u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. »Ova će godina biti u znaku pravog ulagačkog “booma” u hrvatsko gospodarstvo«, ocijenio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, dodavši kako Hrvatska ima »dobar rejting i dobru investicijsku klimu«. Svoj optimizam ministar, među ostalim, temelji na skorim izmjenama Zakona o poticanju ulaganja, koji bi trebao dati dodatni impuls ulaganjima u naše gospodarstvo. Vukelić je pojasnio da će novi Zakon o poticanju ulaganja ići u pravcu omogućavanja da pravo na porezne i carinske povlastice ostvare ne samo novootvorene, već i postojeće tvrtke.

Namjera je Vlade veće povlastice dati ulagačima u onim regijama u kojima je veća nezaposlenost. Dosadašnjom je primjenom Zakona o poticanju ulaganja pravo na povlastice ostvarilo preko 40 projekata. Ukupna vrijednost tih investicija je oko pet milijardi kuna, a njima je otvoreno više od 7000 radnih mjesta, tvrde u Ministarstvu. Osim izmjenama Zakona o poticanju ulaganja, namjera je Vlade potaknuti ulaganja i izmjenama Zakona o slobodnim zonama. U Hrvatskoj već postoji 15 slobodnih zona, čije će poslovanje trebati uskladiti s pravnom stečevinom EU. Tome će pridonijeti i projekt »Strateški plan dugoročnog razvoja postojećih slobodnih zona u Hrvatskoj«, koji se financira sredstvima iz CARDS-a za 2002. Ulaganja bi trebalo potaknuti i postojanje 255 poduzetničkih zona, u koje je dosad uloženo više od 225 milijuna kuna i u kojima radi 14.000 ljudi. Adriano Milovan Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>