Wonderland 2004 – 2006 / Zagreb

ZAGREB – 11 mladih austrijskih arhitektonskih timova na turneji je kroz devet europskih zemalja s putujućom izložbom koja neprestano raste. Njihov put započeo je u Bratislavi u lipnju 2004. i u Austriju će se vratiti 2006. s prezentacijom 99 europskih arhitektonskih timova.

U svakoj od europskih zemalja koje turneja posjećuje dodatnih 11 nacionalnih timova pridružuje se izložbi. Nakon posjeta Bratislavi, Pragu, Berlinu, Amsterdamu, Parizu i Veneciji, sedma izložba održava se u Zagrebu uz sudjelovanje ukupno 88 timova. Wonderland nije samo arhitektonska izložba koja biroima mladih europskih arhitekata pruža mogućnost predstavljanja široj publici. Wonderland se može shvatiti i kao novi način osiguranja pomoći pri etabliranju i kao arhitektonska mreža drukčije vrste. Poseban krajolik izložbe kreiran je za prezentaciju rada: 440 kvadratičnih tvrdih ploča panela, takozvanih ‘piksela’, nosači su informacija. Pikseli se mogu postaviti na razne načine kako bi se prilagodili različitim prostornim kontekstima individualnih stanica izložbene turneje. Inicijativa je započela u rujnu 2002, kad je jedanaest inovativnih i predanih arhitektonskih grupa, povezanih s najjužnijom austrijskom pokrajinom Koruškom, započelo jedinstveni projekt koji komunicira i prenosi arhitekturu: Wonderland.

Inicijalni uspjeh izložbe u Austriji sugerirao je ideju nastavka projekta u obliku europske turneje. Unutar novog europskog identiteta, jedanaest arhitektonskih timova iz svake od devet zemalja sudionica (Austrija, Slovačka, Češka, Njemačka, Nizozemska, Francuska, Italija, Hrvatska, Slovenija) pozvano je da zajednički utilizira krajolik Wonderlanda. Sudionici izložbe u određenom su smislu čvorišta mreže koja nadilazi teritorijalne granice i koja se neprestano proširuje i progušćuje. Svaki od arhitekata povezan je s beskonačnim brojem mjesta i živi u individualnoj poligamiji lokacija. Krajolik izložbe reflektira virtualni teritorij ili Wonderland kojem se jednako lako pristupa heterogenim putevima recentne prakse kao i putevima koji su međusobno povezani. Pictures: Top: WL Exhibition in Venice, Bottom: WL Exhibition location: Dom HDLU, Zagreb picture: Francesca Pellicciari Picture: Elisabeth Leitner

Wonderland u Hrvatskoj: Okolnosti Svaki rad kuratora predlaže temu zasnovanu na individualnim doprinosima s potencijalom izgradnje zajedničkog diskursa. U specifičnom slučaju Hrvatske, lokalne okolnosti igraju fundamentalnu ulogu pri pružanju uvida koji pomaže razumijevanju relacijskog aspekta rada izabranih timova. Drugim riječima, najsnažniji i najzanimljiviji način razumijevanja arhitektonskog djelovanja ovog trenutka je kroz portretiranje okolnosti unutar kojih individualne reakcije pronalaze odgovore na zajednička pitanja. Ove okolnosti, iako mnoge proizvod duge i još uvijek prisutne komplicirane tranzicije, odlikuju se lokalnim manifestacijama i slučajnim poslijedicama koje dodatno nailaze na generičko čitanje, i stoga postaju predmetom rasprave iz različitih perspektiva. Izložak otvara mogućnost diskusije o pritisku potrebe pronalaženja strategija nužnih za nadilaženje nekih od osnovnih hendikepa ovakvih tranzicijskih okolnosti u okviru naše profesije. Iako problematična, jedna od najzanimljivijih fizičkih manifestacija ovog fenomena u ovom trenutku leži u produkciji ‘mase urbanog tkiva’, karakteriziranog uglavnom stanovanjem koje je neravnomjerno popraćeno koridorima, infrastrukturom, krajolikom, žarištima i orijentirima, trgovačkim i kulturnim područjima, itd. Pojavljuje se atomizirani i pikselizirani krajolik, koji ponekad doseže upitne efekte. U tom smislu, stanovanje i njegovi nedostatno ispunjeni komplementarni zahtjevi, uz homogeno tkivo koje ga slijedi, vjerojatno predstavljaju najinstrumentalniji slučaj za portretiranje i raspravu problema.

Jedna od mogućnosti radionice bila bi slijediti postojeće uzorke aditivne implementacije, ali s ciljem. Na primjer, pružiti odgovore programatske i legislativne prirode kako bi se vježbali mehanizmi točkaste intervencije u konsolidiranom urbanom tkivu i njegovim ekstenzijama (čime bi se postigla kritična masa urbanih dimenzija i cjelovitiji ‘metropolitanski’ efekt kroz repeticiju). Odgovoriti vatrom na vatru, reklo bi se.

Local Wonderland contact in Croatia: 3LHD contact: Sasa Begovic T: +385 1 2320200 info@studio3lhd.hr analog Luciano Basauri Dafne Berc T: +385 1 4684860 basauri_berc@inet.hr architektur.bn | bradic.nizic Sasa Bradic Ines Niciz + 43 1 9247068 architektur.bn@chello.at

]]>