Za 130.000 kvadrata ‘Gredelja’ Zagreb daje 640 milijuna kuna

ZAGREB – Tvornica Janko Gredelj u roku od dvije godine preselit će se na Vukomerec, a njihov sadašnji kompleks površine oko 130 tisuća četvornih metara između Strojarske, Branimirove i Vukovarske ulice pripast će gradu Zagrebu. Za nekretnine će grad izdvojiti 640 milijuna kuna.

Kupoprodaja je dogovorena u petak na radnom sastanku u Vladi predstavnika grada, HŽ-a, Gredelja, Ministarstva zaštite okoliša i graditeljstva i Ministarstva prometa. Poslovnom dnevniku informacija je neslužbeno potvrđena iz provjerenog izvora. Na sastanku su osim gradonačelnika Milana Bandića i njegovih pročelnika sudjelovali Marina Matulović-Dropulić, ministar Božidar Kalmeta, predsjednici uprave HŽ-a Davorin Kobak i Gredelja Ivan Tolić. Kupoprodajna cijena određena je prema procjenama sudskih vještaka i iako su oformljene radne skupine koje će u roku od 10 dana sastaviti konačni kupoprodajni ugovor, ne bi se trebala znatnije mijenjati. Gradonačelnik Milan Bandić indirektno je potvrdio da je dogovor postignut. “Ništa još nije gotovo i bit ćemo pametniji za dva tjedna do kada bi se trebao napraviti nacrt kupoprodajnog ugovora. Detalje ćemo tek tada znati, a sada mogu potvrditi da smo održali radni sastanak u Vladi i da bi se Gredelj trebao preseliti na Vukomerec u roku od dvije godine. Ako sve prođe u redu, grad će dobiti vrlo važan i kvalitetan prostor koji će zajedno s kompleksom Paromlina činiti 15 hektara i napokon će omogućiti povezivanje središta grada s Trnjem”, rekao je Milan Bandić. Prostor Gredelja je inače posljednji industrijski kompleks u središtu Zagreba i o njegovoj prodaji gradu pregovara se već četrdesetak godina. Dosad je sve ostajalo na razgovorima, djelomično zbog neslaganja o cijeni, a djelomično zbog nedostatka političke volje. Cijena od 640 milijuna kuna svojevrsni je kompromis jer je navodno Gredelj dosad tražio oko milijardu kuna, a grad je nudio najviše 400 milijuna kuna. Utjecaj na postignut dogovor zasigurno ima i što je Gredelj kao član konzorcija Crotram sa Zagrebom sklopio milijunski vrijedan posao na izradi novih tramvaja, a vjerojatno će dobiti i posao na izradi novih prigradskih vlakova.

Površina tvorničkog kompleksa “Janko Gredelj” u izmjenama GUP-a pretvara se u poslovno-stambenu zonu, što potvrđuje da se zagrebačka uprava pripremila za preuzimanje. Ipak, u zagrebačkom proračunu, koji ove godine iznosi rekordnih 6,375 milijardi kuna, nema stavke iz koje bi se moglo uzeti 640 milijuna kuna pa Bandić sa svojim suradnicima osmišljava model financiranja. Zasad je najrealnije da će prostor kupiti holding 23 gradska trgovačka društva Gradsko-komunalno gospodarstvo dižući kredit. Grad neće odmah u cijelosti isplatit iznos nego sukcesivno kroz dvije godina, a od novca bi TŽV “Gredelj” trebao financirati presljenje i nabavku opreme za modernizaciiju. U prostoru na kojem se sada nalaze proizvodni pogoni, hale i skladišta, trebale bi urbanizacijom niknuti zgrade s poslovnim prostorima i stanovima kroz čije središte bi prolazila nova prometnica koja će preko novog mosta u produžetku ulice SR Njemačke spajati središte grada s autocestom. Za uređenje tvorničkog kompleksa biti će raspisan urbanistički natječaj, ali prema sadašnjjim planovima, nakon što odredi izgled, grad ne planira investirati u gradnju, nego će zemljište vjerovatno biti dano u koncesiju. Većina postojećih hala može biti srušena za novu zgrade, ali ne i središnji dio koji je zaštićeni spomenik industrijske kulture. Iako smo pokušali doći do predsjednika uprave “Gredelja” Ivana Tolića kako bi prokomentirao dogovoreno preuzimanje, on je bio zauzet. Oko kupoprodaje su se navodno usuglasili svi prisutni na sastanku, a problema s preuzimanjem ne bi trebalo biti jer je Gredelj u stopostotnom vlasništvu RH i zemljište je upisano u njihovo vlasništvo. Izvor: www.poslovni.hr

]]>