Za 15-ak dana priključenje kanalizacije na pročistač

PAZIN – Bioaeracijski bazen pročistača puni se čistom vodom iz sustava Istarskog vodovoda, da bi se nakon suhe probe obavio i mokri test cjelokupnog postrojenja.

Bazen, čija je zapremina tisuću prostornih metara, puni se vodom postupno već osam dana, zbog statike, ali i da ne bi došlo do preopterećenja u opskrbi vodom. Kad voda dođe do određene razine prelit će se u drugi bazen – sekundarnu taložnicu mulja, gdje je mjerni žlijeb i gdje se uzimaju uzorci vode za ispitivanje u laboratoriju. Pročišćene vode idu potom u potok Šaltariju i ispuštaju se u Pazinsku jamu. Mulj se crpi, zgušnjava u posebnom uređaju, tekućina se vraća u proces, a mulj suši u centrifugi, deponira na plato i potom odvozi, s tim da se može koristiti kao kompost ili miješati s vapnom i deponirati. Svi su bazeni i spremnici premazani vodonepropusnim premazom. U slučaju nestanka struje u pogon se odmah uključuje generator.

Postavljene su i svojevrsne grablje, koje odmah po dolasku gradske kanalizacije prikupljaju mehanički prljavštinu i odlažu je u kontejner. Ivan Braovac, šef gradilišta iz zagrebačke Vodotehnike, ističe da je završila suha proba kompletne opreme i da nije bilo nikakvih problema, da su u dva navrata dolazili tehnolozi, koji se uskoro iznova očekuju kad se budu ispitivali projektirani parametri na sekundarnoj taložnici i davala tehnološka ocjena pročišćene vode. Probni će rad trajati dva mjeseca, a za 15-ak bi dana na pročistač trebala biti priključena gradska kanalizacija. Pročistač bi trebao investitoru, Usluzi, biti predan početkom srpnja pa bi najkasnije do sredine lipnja trebao biti i tehnički pregled. Svi su radovi završeni, a radnici postavljaju žičanu ogradu oko postrojenja. S. BENIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr