Za gradnju stanova Vinkovci čekaju povrat zemljišta od APN-a

VINKOVCI – Da se pripreme oko gradnje braniteljskih stanova bliže kraju, potvrđuje i nedavni posjet predstavnika glavnog investitora za gradnju stanova, banke Credit Suiss Boston, i tvrtke Kirk wood capitol iz Švicarske.

Tada su posjetili lokacije gdje je lokalna uprava završila sve pripreme da bi se moglo krenuti u taj projekt. Za sada to su riješili Grad Županja, te Općina Ivankovo i Rokovci-Andrijaševci. U drugim općinama u tijeku je rješavanje potrebne dokumentacije, a za grad Vinkovce u tijeku su pregovori oko povrata zemljišta od Ministarstva okoliša i graditeljstva. Naime, Grad je zemljište, koje želi pokloniti kako bi se pomoglo braniteljskoj populaciji u rješavanju stambenog pitanja, predao državi za projekt POS-a. Kako nema zanimanja za još jednu zgradu iz programa društveno poticane stanogradnje, Grad je od APN-a, koji raspolaže zemljištem, zatražio povrat. Dakle, braniteljski stanovi bit će u Vinkovcima na lokaciji na Lapovcima, prekoputa lapovačke osnovne škole. – Potrebne pripreme trebale bi se obaviti tijekom veljače, kako bi u predviđenom roku počela gradnja stanova, nadamo se tijekom ožujka – ističe Ivan Čačić iz vinkovačkog UDVDR-a. Podsjetimo, u Vinkovcima se zbog velikog zanimanja čak prestalo zaprimati zahtjeve, a u Udruzi je zaključeno da treba graditi dvije zgrade. No pregovori o drugom zemljištu s Gradom tek su na početku. Čak se pozivaju branitelji i članovi njihovih obitelji da se prijave u neke druge gradove jer u Vinkovcima će borba za te stanove očito biti velika.

To i nije čudno s obzirom na to da je najavljena cijena gotovog stana “oko 450” eura za četvorni metar, a znamo da se cijene novih stanova kreću oko 800 eura za kvadrat. Kada se tomu doda mogućnost otplate na 30 godina, kao i mogućnost opremanja stana uz 30-godišnju paralelnu kreditnu liniju stambenog financiranja, jasno je da je zainteresiranost premašila sva očekivanja. No mnogi već sada strahuju kako će priča s braniteljskim stanovima završiti. Hoće li cijena za koju se uvijek govori da je “oko 450 eura” na kraju, kada se cijeni dodaju priključci na komunalnu infrastrukturu, značiti 550 eura ili više? Ili, ako cijena i bude 450 eura za kvadrat, hoće li stanove spretni kupiti i preprodati po tržišnim cijenama i na taj način zaraditi, i to opet na račun branitelja? Za sada nema konkretnog odgovora na ta pitanja, no takve strahove iz UDVDR-a smiruju najavama da će se stanovi prodavati prvo onima kojima su najpotrebniji i da je to jedini mogući kriterij koji će spriječiti sve daljnje malverzacije. Autor: M. DRAŽIĆ-KARALIĆ Izvor: www.Glas-slavonije.hr

]]>