Za izgradnju kanalizacije u Arsenalskoj imamo sve potrebne dozvole

PULA – Na samom početku jučerašnje konferencije za novinare direktor Herculanee Radovan Cvek demantirao je tvrdnje pulskog IDF-a o nepostojanju građevinskih dozvola za izgradnju kanalizacije u Arsenalskoj ulici.

Naglasio je da je na temelju prijave predsjednika Kluba IDF-a Livija Bolkovića građevinska inspekcija izašla na teren i obavila pregled sve potrebne dokumentacije, a iako još nisu stigli rezultati nadzora, prilikom uvida u dokumentaciju inspektorica nije imala nikakvih pritužbi. Budući da vodstvo IDF-a Herculanei osporava građevinsku dozvolu za izgradnju fekalne kanalizacije, Cvek je naglasio da uz građevinsku dozvolu za oborinsku odvodnju imaju i onu za fekalnu kanalizaciju. Naglasio je da će se dozvole za plinovod, rasvjetu i telefonske kablove naknadno tražiti jer radovi izgradnje infrastrukture još nisu ni počeli. Govoreći o izgradnji kanalizacijskog sustava u Puli, Josip Sviben je rekao da su jučer završili radovi na tlačnom vodu crpne stanice Stoja -T Luka, gdje je od izljevnog okna do uređaja za pročišćavanje »Valkane« izgrađen gravitacijski kolektor. Njime se, objasnio je Sviben, pored otpadnih voda koje se tlače iz crpne stanice Stoja, odvode i otpadne vode usputnih korisnika. Naglasio je da su jučer završili i radovi u Arsenalskoj ulici koju još treba asfaltirati. Tijekom izgradnje kanalizacijskog sustava na tom području je izvršena i kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže. Predviđena sredstva za asfaltiranje Arsenalske ulice su ugovorena, a glavni izvođač radova bit će poduzeće Cesta koje će paralelno uz asfaltiranje prometnice raditi i na uređenju nogostupa. Sviben je rekao da bi se radovi u Ulici sv. Polikarpa trebali okončati u lipnju. Herculanea je jučer završila i zamjenu postojeće kanalizacijske mreže na Forumu, što je bilo nužno prije popločavanja trga. – Raspisali smo i dva natječaja za izgradnju crpne stanice Pošta/Uljanik, koja će početi nakon odabira najboljeg ponuđača za nabavku opreme i građevinske radove. U planu je i zamjena postojećih instalacija oborinskih voda na potezu od Punte do Lučke kapetanije, rekonstrukcija odvodnje u Marulićevoj ulici, a nakon ljeta radit će se na izgradnji obalnog kolektora na dijelu Rive, rekao je Sviben.

Voditelj djelatnosti kanalizacije Vladimir Brščić veli da je Herculanea od 1998.godine izgradila 36 kilometara fekalne kanalizacije, a osim u Puli izgrađeno je i 36 kilometara fekalne kanalizacije u Fažani, 12 kilometara u Vodnjanu te 10 kilometara u Medulinu. Prema njegovim riječima poduzeće ima velikih problema s vlasnicima objekata koji nakon izgradnje kanalizacije svoje objekte ne priključuju na sustav. Spomenuo je da je samo na Busoleru izgrađeno 20 priključaka od kojih su se samo dva objekta priključila na kanalizacijski sustav. Radovan Cvek je rekao da je na snazi odluka po kojoj su svi vlasnici objekata u roku od šest mjeseci po stvaranju uvjeta za priključenje dužni objekte priključiti na kanalizacijski sustav. Cvek je najavio da će Herculanea obavijestiti inspekciju o onim objektima koji se te odluke ne pridržavaju, dodavši da naknada za priključenje nikada nije bila niža. Naime, prosječna cijena za priključak iznosi 4.800 kuna. D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>