Za kontrolu zraka 110 tisuća kuna

Osijek – Stanovnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije udišu zrak prve kategorije, koliko mjeri 17 od ukupno 19 mjernih jedinica u našoj županiji.

Jedine dvije lokacije gdje onečišćenje zraka prelazi u drugu kategoriju su u osječkom Donjem gradu (kod Saponije) i uz benzinsku postaju u Valpovu. Čulo se to tijekom jučerašnjeg obilaska labaratorija županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a neposredno nakon što su župan Krešimir Bubalo i Stjepan Rudan, ravnatelj Zavoda potpisali Ugovor o mjerenju onečišćenja vanjske atmosfere za tekuću godinu. Ugovor je težak 110.000 kuna. Taj će novac služiti za analiziranje čestica zraka sa spomenutih 19 lokacija iz 9 mjesta. – Naša služba obavlja cijeli niz različitih mjerenja čestica u zraku, te se rade dnevna izvješća koja se prosljeđuju Županiji i Ministarstvu zdravstva. Uglavnom cijelo područje naše županije ima zrak prve kategorije, a ni te dvije lokacije ne prelaze granicu koja bi se mogla nazvati opasnom, kazao je Rudan.

Ravnatelj je zahvalio Županiji riječima da je i ovaj ugovor “dokaz da Županija skrbi o zdravlju svojih žitelja”. – Županija je ove godine povećala broj lokacija kako bi naši građani imali kvalitetnu informaciju, ali i kako bi mi mogli u pravom trenutku utjecati da dođe do smanjenja onečišćenja. Raduje podatak da Osječko-baranjska županija ima prvu razinu kvalitete zraka koju želimo i održati, kazao je župan Bubalo. Dodao je kako Županija trenutno radi i na projektima analize tla (ovogodišnji Ugovor sa Zavodom za tlo vrijedan je oko 950.000 kuna) i vode. Naglasak u budućim radovima Bubalo je stavio čišćenje deponija za koje je ove godine osigurano preko 90 milijuna kuna, dok će za izgranju regionalne deponije biti utrošeno oko 6 milijuna kuna. Što se incidentnih situacija tiče, vatrogasnim postrojbama osigurna je oprema te se, kaže Bubalo, u roku od maksimalno 30 minuta može reagirati na bilo kojem djelu županije. Autor: M.MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Zaštita od provale – gradimo.hr

]]>