Za kupnju prvog stana dvije porezne olakšice

Pravo na povrat poreza na dohodak za kamate iz rata stambenih kredita podignutih ove godine za kupnju prvog stana u životu vrijedi za sve kamate, bile one tri ili 10 posto.

Samo za te namjenske zajmove podignute prije prvog dana 2003. godine građanima se korištenje olakšice limitira na šest posto kamate pa povrat mogu dobiti samo ako su im zajmovi plasirani po toj cijeni ili skuplje. Oni koji su se nakon tog dana zaduživali i po pet posto i još nižim cijenama kredita, kakve su trenutačno na tržištu, imaju pravo na olakšicu. Da bi građani godišnjom prijavom dohotka ostvarili pravo na povrat poreza na dohodak moraju ispuniti neke druge uvjete. Za sve će olakšice – stambene, investicijske, zdravstvene te za životno, zdravstveno i mirovinsko osiguranje – moći maksimalno koristiti ukupno 12.000 neoporezivih kuna godišnjeg dohotka. Građani koji kupuju prvi stan gotovinom ili namjenskim zajmom mogu dobiti poreznu poštedu za maksimalno 12.000 kuna godišnjeg dohotka. Vlasništvo poslovnog prostora ili zemljišta ne uskraćuje im pravo na olakšicu, ali će bez nje ostati imaju li bilo kakvu useljivu nekretninu u zemlji ili inozemstvu. Pravo na olakšicu neće dobiti ni ako takvu nekretninu imaju njihovi bračni partneri ili djeca, pa bila to i garsonijera u kojoj žive s obitelji.

Dakle, ako je netko godišnje otplatio 15.000 kuna kamata po stambenom kreditu, ima pravo samo na 12.000 kuna godišnjeg neoporezivog dohotka, a na ostalih 3000 kuna kamata nema pravo na olakšicu. Ako je netko ukupno otplatio 3000 kuna kamata godišnje, toliko će mu se priznati za neoporezivi dohodak, a preostalih 9000 kuna može koristiti ako je trošio na svoje zdravlje, dobrovoljno mirovinsko ili dopunsko životno osiguranje… Čovjek koji ove godine kupuje prvi stan i za njega može koristiti olakšicu iz poreza na dohodak, ima pravo i na još jednu – oslobađanje od plaćanja pet posto poreza na promet nekretnina. Ako samac kupuje prvu nekretninu u životu, bez poreza na nekretnine će proći ako je ona do 50 metara četvornih, a ako je veća, platit će porez samo na kvadraturu iznad tog limita. Za dvije osobe neoporezivo je 65 “kvadrata” stambenog prostora, za tri – do 80 kvadrata, za četiri do 90 metara četvornih, za peteročlanu obitelj – do 100 kvadrata, za šest osoba – 110 kvadrata a za sedam i više osoba do 120 metara četvornih.

Ako površina nekretnine prelazi neoporezive limite, porez se plaća samo na višak stambenog prostora. Bez tog će nameta proći će i ljudi koji kupuju zemljište površine do 600 metara četvornih na kojem će graditi kuću za rješavanje vlastitog stambenog pitanja. Za njih vrijede isti uvjeti kao i za one koji kupuju stanove, a ako je zemljište veće od neoporezivih 600 kvadrata, platit će porez samo na površinu koja prelazi taj limit. Građani koji kupuju prvi stan u životu mogu računati na dvije olakšice – onu iz poreza na dohodak i oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina. One se međusobno ne isključuju, ma koliko se god to činilo nevjerojatnim. Sanja STAPIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>