Za metar od 11 do 17 kuna

ZAGVOZD – Posljednji događaji vezani uz otkup zemljišta mještana Zagvozda, gdje će proći autocesta Zagreb — Split — Dubrovnik, i dalje su aktualni u cijelom Zabiokovlju.

I dalje tzv. sudski vještaci obilaze mještane Zagvozda, odvojeno razgovaraju s njima te se jednostavno nagađaju oko otkupne cijene njihova zemljišta. Dakako da su mnogi od njih već zašli duboko u 70. godine, pa im je, kako kažu, svaka kuna, bez obzira kolika, važna, jer “ionako će država sve uzesti”. Rješenje o izvlaštenju Ipak, neki od njih nisu se s tim pomirili, pa su angažirali odvjetnike, tražeći, kako kažu, pravičnu nadoknadu za svoju djedovinu. Iz Hrvatskih autocesta, pak, na naše pitanje tko to i u čije ime provodi nagodbu s mještanima Zagvozda, dobili smo sljedeći odgovor: — Postupci izvlaštenja provode se sukladno podacima iz parcelizacijskih elaborata, dokumentacije o vlasništvu i posjedu nekretnina i procjenama ovlaštenih sudskih vještaka, a konačno završavaju na dva moguća načina: putem nagodbe Hrvatskih autocesta i stranke o izvlaštenju, a ako se nagodba ne postigne, onda temeljem rješenja o izvlaštenju kojeg donosi nadležno tijelo Državne uprave. Ured Državne uprave nadležne županije imenuje sudske vještake radi osiguranja dokaza i procjene vrijednosti nekretnina koje se izvlašćuju. Cijene za nekretnine određuju se procjenom ovlaštenog sudskog vještaka koji radi prema evidenciji ispostave PU u jedinici lokalne samouprave, u ovom slučaju Imotski, prema pravilima struke i odnosom ponude i potražnje na konkretnom tržištu.

Odnosi riješeni Procjena sudskog vještaka za katastarsku općinu Zagvozd iznosi 17 kuna po metru četvornom samo za zemljište, dok se nasadi i poboljšice posebno procjenjuju. Na isti način i po istoj cijeni je već otkupljeno zemljište u k.o. Zagvozd dobrovoljnim pristankom vlasnika, što potvrđuje tržišnu cijenu zemljišta. U drugim katastarskim općinama za dionicu Zagvozd — Ravča zemljište je procijenjeno od 11,50 do 17 kuna po metru četvornom i na gotovo cijeloj dionici Zagvozd — Ravča imovinskopravni odnosi su u najvećem dijelu riješeni, rečeno nam je u odgovoru iz Uprave HAC-a koji je poslala glasnogovornica Alenka Dučić. B. ĆOSIĆ Izvor: www.SlobodnaDalmacija.hr

]]>