Za obnovu Kužnog pila 200.000 kuna

OSIJEK – Nakon godišnjih odmora nastavljaju se radovi na projektima koji su od vitalnog značenja za grad Osijek. Tvrđa, kao povijesna jezgra, svakako je jedna od kritičnih točaka grada.

Stanare muče brojni problemi vezani uz infrastrukturu, a gradskim ocima, pak, smetaju brojne neobnovljene zgrade i spomenici kulturnog značenja. Agencija za obnovu Tvrđe radi na provedbi nekoliko bitnih projekata, koji povijesnom dijelu grada trebaju vratiti stari sjaj. Glavnim trgom u Tvrđi – Trgom Svetog Trojstva dominira Kužni pil ili spomenik kugi koji je 1729. godine dala izraditi udovica generala Maksimilijana Petraša, zapovjednika osječke tvrđave. Sveci koji se nalaze na spomeniku, a posebice sveti Sebastijan, sveti Rok, sveta Rozalija i sveta Katarina trebali su čuvati grad od kuge. Ovaj vrijedan spomenik kulture konačno je dočekao nastavak restauracije, Naime, nakon što su prije nekoliko godina četiri sveca s vanjskoga kruga Pila zamijenjena replikama na red je došao i unutarnji dio. Prema riječima pročelnika Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Osijeku Zvonka Bojčića u tijeku je postavljanje zaštitnih skela oko spomenika kugi u Tvrđi.

Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture, a njegova je obnova samo nastavak već započetog posla obnove Tvrđe. Izvođač je radova Hrvatski restauratorski zavod, a za troškove će se pobrinuti Ministartsvo kulture koje je osiguralo 200.000 kuna. Glavnina posla obavit će se na licu mjesta, a završetak restauracije ovisit će o oštećenosti spomenika koja će tek biti procijenjena kada počne obnova, rekao je Bojčić. Nedvojbeno je jedno – Tvrđa je neiskorišteni potencijal u turističkoj ponudi i nužno je tu jedinstvenu urbanu strukturu pretvoriti u turističku atrakciju, odnosno zonu u kojoj bi se održavale kulturne manifestacije. Dio toga je učinjen, no nevjerojatan je podatak da brojni turisti koji su organizirano, autobusima cijelo ljeto posjećivali Tvrđu nisu za uspomenu imali gdje kupiti čak ni razglednicu s motivom baroknog dijela grada. Autor: E.SOUDIL Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>