Za primjedbe na Prostorni plan kriv Urbis

PULA – Nema nikakve potrebe da Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dade tolike primjedbe na Prostorni plan grada Pule. Da je Generalni urbanistički plan, kako je bilo i planirano, slijedio odmah nakon Prostornog plana to se ne bi dogodilo.

Sada će se, prema tim pristiglim primjedbama, ta dva prostorna dokumenta morati preklapati u 99 posto prostora. Problem je u Urbisu kao izrađivaču tih planova, jer je predugo vremena prošlo za usklađivanje planova i dostavu nadležnom ministarstvu na razmatranje i to četiri mjeseca za PP, a za GUP već više od sedam mjeseci i još nije dostavljen. Rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare Istarskog demokratskog foruma na kojoj su, osim predsjednika Luciana Delbianca, bili nazočni Livio Bolković, Mario Smilović i Veljko Zenzerović. – Tijekom četverogodišnjeg mandata aktivno smo radili na oba dokumenta, koje smo i mi naslijedili od bivše vlasti. To je i normalno, jer su to važni dokumenti, za koje je procedura bila od početka zadana i sve je to trebalo ispoštovati, rekao je Delbianco. Livio Bolković je dodao da je Pula jedini grad u Hrvatskoj koji je tu proceduru donošenja prostornih dokumenata proveo na najdemokratskiji mogući način. U nastavku je obrazložio kako je radilo povjerenstvo, sastavljeno od 20-ak predstavnika Gradskog vijeća, Poglavarstva i mjesnih odbora, koje je u devet mjeseci obradilo sve pristigle primjedbe na Prostorni plan i GUP, a bilo ih je više od pet tisuća.

Povjerenstvo je zaključilo svoj rad 28. rujna 2004. godine i 15. prosinca uputilo Prostorni plan Urbisu na doradu, a nakon četiri mjeseca, dakle u travnju 2005., Ministarstvu. S obzirom da je bilo u planu da ta dva dokumenta idu jedan za drugim, Povjerenstvo je i primjedbe na GUP odradilo do 15. ožujka 2005., a 7. lipnja taj je dokument upućen Urbisu na sređivanje. Sada je dakle prošlo više od šest mjeseci i ta usklađivanja još nisu zgotovljena. Zato Ministarstvo traži da Prostorni plan bude detaljniji, a mi smatramo da nema razloga, jer slijedi GUP koji upravo to definira, rekao je Bolković i najavio da će i oni pomno pregledati prijedlog GUP-a, jer točno znaju koje su primjedbe prihvaćali, a koje nisu. Delbianco je zaključio da će se u najboljem slučaju Prostorni plan donijeti do ljeta, a GUP tek krajem ove godine. IDF-ovci su ponovili svoj stav da Herculanea nema građevinsku dozvolu za izgradnju kanalizacije u Arsenalskoj ulici te novinarima dostavili kopiju prijave Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, od koje su zatražili nadzor. Delbianco se na kraju osvrnuo i na, kako ju je nazvao, demagogiju aktualnog gradonačelnika Valtera Drandića koji nije profesionalizirao svoju funkciju, kao što nalaže pulski Statut, već je ostao saborski zastupnik, i to ne zato da bi »uštedio Gradu«, već zato da bi ostvario uvjete na saborsku mirovinu. S. ZRINIĆ TERLEVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>