Za regionalni slavonski vodovod – 397 milijuna kuna

SLAVONSKI BROD – Prvi dio jučerašnjeg zasjedanja hrvatske Vlade u Slavonskom Brodu odnosio se na potpore i projekte u Brodsko-posavskoj županiji i regiji.

Vlada je ovoj županiji odobrila financijsku pomoć od dva milijuna kuna za sanaciju šteta od poplava. Odobrena su i tri milijuna kuna za dogradnju poliklinike u Slavonskom Brodu, te podržana inicijativa za gradnju dviju obilaznica, istočne u Slavonskom Brodu i južne u Novoj Gradiški. Ministar poljoprivrede i Vlada prihvatili su inicijativu o oslobađanju stradalih u poplavama od plaćanja zakupa za državno poljoprivredno zemljište na području Brodsko-posavske županije. Odluka se odnosi na 25 posto iznosa koji pripada državi. Vlada je prihvatila i konsolidaciju novogradiške tvrtke Klas d.d. koja po raznim osnovama državi duguje 26,7 milijuna kuna. Istodobno od države potražuje 18,33 milijuna, od čega se 11,15 milijuna odnosi na dug MORH-a nastao tijekom 1991. i 1992. Država je suvlasnik u Klasu 36 posto. Kao potporu kvalitetnijem rješavanju vodoopskrbe u Slavoniji jučer je prihvaćen program Regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije.

Sustav bi zahvaćao područje Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a trebao bi biti gotov 2010. godine. Vlada u njega planira uložiti 397 milijuna kuna. S ciljem stabilizacije domaćeg tržišta, a na prijedlog Ministarstva poljoprivrede donesene su i dvije uredbe vezane uz cijene poljoprivrednih proizvoda. Cijena polovica utovljene junadi ubuduće će se formirati na osnovi njihove kvalitete i prosjeka cijena u EU. Vezano uz otkup jabuka i mandarina, otkupljivačima će biti isplaćeno 0,4 kune po kilogramu za obje voćne vrste. Uvjet je da proizvođači za kilogram ovog voća dobiju minimalno 2,2 kune. Za ove potrebe država planira potrošiti 12 milijuna kuna. Na Vladi je jučer bio i prijedlog sporazuma s Austrijom o naknadi za imovinu oduzetu nakon Drugog svjetskog rata. Pravo na naknadu imaju pravne i fizičke osobe koje do sada nisu primile nikakvu odštetu. Najavljeni su slični sporazumi s drugim zemljama. Autor: M.VRKLJAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>