Za rušenje dovoljna i mala bušilica

DUBROVNIK – Na dubrovačkom kupalištu Mala Buža u ponedjeljak je, u skladu s rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja RH, počelo uklanjanje bespravno izgrađenih inovacija koje je pred početak turističke sezone uveo investitor Tonći Tkalec.

Umjesto teške mehanizacije MZOPU-a koja bi ovih dana trebala otpočeti sa posezonskom akcijom rušenja divljih građevina na području Dubrovačko-neretvanske županije, posla na demontaži kupališne “infrastrukture” jučer se prihvatio sam investitor koji se o vlastitom trošku najprije porušio nepropisno izgrađen kameni šank za točenje pića, a nedugo zatim i drvenih greda i željezne ograde, zbog kojih je također izazvao kritike resornog Ministarstva. Što se tiče betoniranih ravnih površina između stijena na atraktivnoj plaži podno gradskih zidina, građevinski inspektori Tkalecu su rekli da će umjesto teških strojeva za uklanjanje dostajati male bušilice, pa je tako, čini se, izbjegnut za tu lokaciju nezgodan dolazak bagera. Izdavanju naloga za uklanjanje bespravno izgrađenog šanka, ograde i ostalih detalja prethodila je provedba inspekcijskog postupka kojim je utvrđeno kako su svi navedeni radovi izvedeni bez građevinske dozvole.

Investitor Tkalec potom je u lipnju upozoren da može birati želi li samostalno ili uz intervenciju bagera Ministarstva prostornog uređenja maknuti nelegalno izgrađene objekte. Kako je u međuvremenu stigla turistička sezona, rok za uklanjanje je prolongiran za posezonu. Investitor je na najavu akcije Ministarstva svojedobno kazao da prije uređenja Buže od posljedica zimskih nevremena dobio dozvolu dubrovačkog Konzervatorskog odjela i da ga je iznenadilo kad mu je došla građevinska inspekcija, to više što na Buži nema nikakve nove građevine nego samo poboljšica koje inače odobrava većina domicilnih kupača. G. BIJELIĆ Izvor: slobodna dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>