Za sada nema gradnje iza vile San Lorenzo

FAŽANA – Krajem travnja površina od oko 15 tisuća četvornih metara ispred vatrogasnog kampa u Fažani, iza vile San Lorenzo, ograđena je žicom.

Ondje se nalazi i nekoliko apartmana nekadašnje političke škole u kojima su donedavno, punih 12 godina, živjeli prognanici. Ograđivanje je izazvalo revolt brojnih mještana Fažane, počele su kružiti glasine da će se ondje izgraditi turistički kompleks od 300-tinjak ležajeva i drugo, što je na površinu izvuklo i priču o prodaji vile San Lorenzo. Apartmane bivše političke škole i vilu Općina Vodnjan prodala je još 1998., a Općina Fažana je tražila poništenje tog ugovora 2002. godine. Budući da je u međuvremenu te objekte prvotni kupac preprodao drugom, Općina Fažana sudskim putem rješava pitanje tih objekata. – Krajem 2001. konstatirali smo da je vila San Lorenzo zajedno s još dvije velike parcele iza vile prodana firmi Potamos, no nikako nismo mogli doći u posjed te dokumentacije. U međuvremenu nam se obratila odvjetnica te firme gospođa Renata Plešnar te smo od nje dobili svu dokumentaciju. Tražili smo poništenje ugovora, međutim umjesto toga vlasnici Potamosa prodali su dvije parcele, a vila San Lorenzo prodana je firmi Luksuzne vile, tako da s tom još jednom preprodajom nismo mogli doći u posjed te dvije parcele ni vile, veli fažanska načelnica Dušanka Šuran. Nakon tih preprodaja dio novca koji su ostali dužni kupci su platili Općini Vodnjan i, budući da su izvršili svoju obvezu, Općina Fažana više nije mogla ništa potraživati.

– Vlasnici te dvije sporne parcele koje su dosta velike tražili su urbanizaciju odnosno izradu detaljnog urbanističkog plana da bi tu mogli graditi. Nismo to prihvatili do izrade urbanističkog plana uređenja, a prijedlog je da se te dvije parcele izbace iz turističkog dijela i da tamo ostane zelena površina. Budući da su u neposrednoj blizini i sportski tereni oko bivše političke škole za potrebe mladih, razmišljamo o tome i da na te dvije parcele uopće ne bude moguće graditi. Mislim da bi to bilo najkorektnije i najpoštenije, da ostane zelenila i na samom ulazu u Fažanu. To što oni žele, ne znači da i mogu. U svakom slučaju, naša su vrata uvijek otvorena i uvijek smo spremni na suradnju, ali za ono što je potrebno na području naše općine, veli Šuran. O ograđivanju parcela žicom, kako ističe Šuran, Općina Fažana uopće nije obaviještena. – Ograđivanjem parcele otežana je komunikacija između Fažane i naselja Bi Village, ali to je njihovo vlasništvo i mi smo u tom dijelu nemoćni jer to vlasnik parcele može napraviti, zaključuje Šuran.

U potrazi za odgovorom tko je vlasnik parcele uputili smo upit i u odvjetnički ured Renate Plešnar u Zagrebu, koja nam je odgovorila dopisom. – Ja sam jedan od suvlasnika spomenute nekretnine u Fažani. Vezano uz eventualnu gradnju, moram vas izvijestiti da nikakva gradnja na tom području nije moguća jer lokalna samouprava nije donijela odgovarajuće prostorne planove sukladno Zakonu o prostornom uređenju pa se shodno tome ništa niti ne može planirati, navodi Plešnar. Prema izmjenama i dopunama Prostornog plana Istarske županije definirano je da na području koje obuhvaća vila San Lorenzo i području iza vile može biti najviše 300 ležajeva. Sada, kako veli Šuran, vila ima između 120 i 150 ležajeva, što znači da je isto toliko moguće urediti u ostatku područja. – Mi u našem prostornom planu možemo smanjiti broj ležajeva na tom području na 150 ili na 200 i time smo se ogradili. Vjerujem da ćemo to i napraviti, zaključuje Šuran. T. TIDIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Bazeni – Gradimo.hr

]]>