Za svoje parcele traže istu cijenu

ZAGREB- Unatoč tome što je u srijedu za 9,5 milijuna eura Grad kupio 10.000 »kvadrata« zemljišta od tvornice Pluto, početak gradnje produžetka Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove još će pričekati. Naime, Grad na tom dijelu trase još mora riješiti imovinsko-pravne odnose s građanima preko čijih bi parcela išla važna gradska cesta.

»Za svoje parcele želimo jednaku cijenu koju je Grad platio Plutu, a to je 998 eura po kvadratu«, kaže jedan od stanara Ulice Zavrtnica, koji je želio ostati anoniman. Priča da su on i četiri susjeda još prije četiri godine potpisali Gradu suglasnost za lokacijsku dozvolu za gradnju ceste, ali uz uvjet da se prije bilo kakvih građevinskih zahvata riješe imovinsko-pravni odnosi. »Iako se priča da će cestu početi graditi uskoro, nas još nitko nije pitao što želimo« , tvrdi stanar. Objašnjava da u svojoj kući vodi privatni obrt te da se ne želi seliti u tko zna koji dio grada i ostati bez posla, a tvrdi i da Grad mora riješiti imovinsko-pravne odnose s još tridesetak građana na parcelama ukupne veličine kao što je zemljište Pluta.

»Građani će na razgovor biti pozvani uskoro«, tvrdi Slobodan Ljubičić, član Poglavarstva za imovinsko pravne poslove Grada. Priča da geodeti još nisu ucrtali točnu trasu prometnice, a kad to naprave počet će pregovori s građanima. »Produžetak Branimirove do Heinzelove, od ulice Crvenog križa do Zavrtnice bit će vjerojatno izgrađen iduće godine, a ostatak dionice neće se početi graditi prije nego riješimo imovinsko-pravne odnose s vlasnicima parcela«, kaže Ljubičić.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je na tiskovnoj konferenciji, u povodu kupovine zemljišta Pluta, da Grad neće kupovati čitave parcele građana, nego »samo dijelove zemljišta potrebnih za gradnju prometnice, a bivše Plutovo zemljište, kojim neće prolaziti cesta, Grad će dati u komercijalne svrhe i tako namiriti dio novca kojim smo kupili parcelu«. Budući da tvornica neće smetati gradnji prometnice, Grad je Plutu, koje ima 113 zaposlenih, dozvolio da rade dok ne pronađu novu lokaciju za svoj pogon. »Imamo u vidu desetak lokacija, a u traženju nam pomaže i Grad«, kaže predsjednica nadzornog odbora Pluta Vesna Kovač. Jedna od opcija je gradnja nove tvornice sa stranim partnerima, ali je sigurno da radnici neće ostati bez posla. Tomislav Marinović izvor: vjesnik.hr

]]>