Za unešićki vodovod i kninsku vodospremu – dva milijuna kuna!

UNEŠIĆ – Posljednja dva ugovora o kreditiranju infrastrukturnih objekata u Šibensko-kninskoj županiji iz sredstava Fonda za regionalni razvoj RH, uz župana Duju Stančića, potpisali su jučer Josipa Rimac, kninska gradonačelnica, i Mladen Abramac, načelnik općine Unešić.

Riječ je o projektima izgradnje vodospreme Marići za područje Golubić—Knin, za čiju će se realizaciju iz Fonda izdvojiti 850 tisuća kuna kredita, te vodoopskrbnog sustava Mirlović Zagora—Ljubostinje, koji će se kreditirati s milijun i 149 tisuća kuna državnog novca. Zemljani radovi na izgradnji vodospreme Marići, koja će u konačnici stajati dva milijuna i sto tisuća kuna, počeli su još u svibnju ove godine, a od te je svote Grad Knin osigurao pola milijuna kuna. Kvalitetna vodosprema nužna je ponajprije zbog proširenja naselja Golubić. Izgradnja unešićkoga vodoopskrbnog sustava na potezu Mirlović Zagora—Ljubostinje zapadat će, po riječima načelnika Abramca, oko 4,5 milijuna kuna. Od toga je dva milijuna kuna koje je osiguralo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka te milijun općinskih kuna te onih Vodovoda i odvodnje, već utrošeno na gradnju vodovodnog sustava Mirlović Zagore, Ljubostinja i Kraljica, a novcem dobivenim od Fonda financirat će se gradnja vodospreme Maleši te nabava vodovodnih cijevi za Ljubostinje. Šibensko-kninska županija ove je godine, inače, kandidirala pet projekata jedinica lokalne samouprave sa svog područja na Natječaj za korištenje financijskih sredstava u 2005. godini Fonda za regionalni razvoj RH.

Županijsko je poglavarstvo, pak, rangiralo pet prioritetnih infrastrukturnih projekata za koje je zatraženo i ishođeno oko 4,3 milijuna kuna kredita od Fonda. Uz Knin i Unešić, već su potpisani ugovori za modernizaciju dionice županijske ceste kroz Oklaj (milijun kuna), izgradnju lokalne ceste Moseć Gornji—Moseć Donji (pola milijuna kuna) te asfaltiranje lokalnih cesta na području grada Drniša (800 tisuća kuna). Fond za regionalni razvoj RH financira do 50 posto vrijednosti infrastrukturnih projekata važnih za gospodarski razvitak, a do 70 posto vrijednosti onih koji su na područjima od posebne državne skrbi, i to kreditiranjem, odobravanjem nepovratnih sredstava te subvencioniranjem kamatne stope. Nakana je na takav način pomoći županijama u korištenju sredstava pretpristupnih i strukturnih fondova Europske unije za regionalni razvoj RH, također i povezivanju s Europskim fondom za regionalni razvoj. Marina JURKOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr