Za veliki jubilej – arheološki odjel

VINKOVCI – Vinkovački gradski muzej 2006. proslavlja 60 godina postojanja i, prema najavama, jubilej bi mogli obilježiti dugo željenom realizacijom stalnog postava Arheološkog odjela.

Naime, još 1986. stalni postav je zatvoren zbog oštećenja zgrade. Potom je otvaranje stalnog postava onemogućio Domovinski rat. Prvi koraci već su učinjeni, konkretno, u tijeku je obnova zgrade bivšeg sudskog zatvora u dvorištu Muzeja, u kojoj će biti smješteni muzejski depoi. U tu zgradu uskoro bi se trebali preseliti i djelatnici Arheološkog odjela kako bi mogli početi radovi na uređenju prostora budućeg postava. Zgrada u dvorištu Muzeja bila je u derutnom stanju, bez vode i kanalizacije. U dvije godine obnove uređeno je prizemlje, a u dvorištu Muzeja uređen je lapidarij, čije je krovište od daljnjeg propadanja sačuvalo kamene spomenike iz parka. Samo muzejsko dvorište trebalo bi biti sastavni dio pješačke zone i takvo svojevrsna turistička atrakcija grada.

“Tri godine nakon kandidiranja projekta počinje prva faza obnove, konkrento, građevinski radovi, zamjena stolarije kao i prilagođavanje rasvjete modernim vitrinama u kojima će biti vrijedni arheološki eksponati”, ističe dr.sc. Ivana Iskra Janošić, voditeljica Arheološkog odjela. Radove financira Ministarstvo kulture i vinkovačko gradsko poglavarstvo. Zahvaljujući godinama istraživanja i iskapanja Arheološki odjel zasigurno ima puno toga pokazati i, prema prvim najavama, stalni postav žele prikazati tako da posjetitelje vode kroz vrijeme. “Prvo će biti prikazana kratka povijest Arheološkog odjela, kao nositelja osnutka Muzeja, bit će prikazani materijali i oprema koja se nekada koristila, potom će biti prikazane praživotinje koje su ovdje živjele i tada proces naseljavanja ovog područja od neolitika”, pojasnila je Iskra Janošić. Planira se i postavljanje rekonstruiranih zamunica, kuća, grobova i bedema.

Šetnja kroz povijest vinkovačkog kraja tako će u Muzeju početi od prapovijesnog razdoblja preko rimskog razdoblja, seobe naroda, slavenskog razdoblja, a šetnja završava predromaničkom crkvom svetog Ilije, što je kraj arheološkog srednjovjekovnog razdoblja. Određen je i broj arheoloških eksponata s područja grada, postavljen u prizemlju Muzeja. No točan broj eksponata kojima Arheološki odjel raspolaže, nije poznat unatoč činjenici kako se građa redovito inventira. No, kako ističe dr.sc. Ivana Iskra Janošić, eksponati su sortirani u kutijama, njih 1.000, po kulturama, lokalitetima i dubinama. Elitni eksponati odmah se obrađuju u radionici, koja neprekidno radi, a iz kutija se vade samo eksponati koji odmah mogu na restauraciju. Također, iz Muzeja najavljuju kako se planira i postavljanje računala, koja posjetiteljima trebaju pružiti više informacija o razdoblju koje ih zanima. Autor: Mirjam DRAŽIĆ-KARALIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr