Za videonadzor središnjih trgova još 100.000 kuna

OSIJEK – O videonadzoru središnjih gradskih trgova Ante Starčevića i Ivana Pavla II. zasigurno se ne bi toliko pisalo da njegova loša kvaliteta nije izišla na vidjelo na najgori mogući način.

Podsjetimo, kada je nemarni mađarski vozač autobusa u svom “izletu” na Trg oštetio tada potpuno novu fontanu, videonadzor je pokazao svu svoju manjkavost. Novinari okupljeni u kontrolnoj sobi u pothodniku među prvima su vidjeli noćne snimke incidenta na Trgu koje nisu otkrivale više od činjenice da ga je izazvao autobus! U kasnijim razgovorima s policijom potvrđeno je kako je najbolja snimka autobusa “uhvaćena” sigurnosnom kamerom Erste banke, čime je gradski videonadzor pao u drugi plan. Vrlo brzo su krenule kritike zbog (uludo) potrošenih novaca, a mnogi su se pitali kako će se na snimkama prepoznavati osobe, mogući kriminalci ili vandali kada je bilo teško identificirati i autobus. Aktualna gradska vlast tada je obećala nova ulaganja u videonadzor, a za lošu kvalitetu postavljenih kamera krivila je svoje prethodnike, za čijeg su mandata, uostalom, kamere i postavljene.

Novu opremu procijenjenu na 100.000 kuna postaviti će koncesionar Elektromodul-defendo o svom trošku, a trgove Ivana Pavla II. i Ante Starčevića nadzirat će 21 kamera. Onaj autobus nam se dogodio u najgorem trenutku jer je nekoliko kamera bilo skinuto zbog radova na fasadi zgrade Županije i ostalih građevinskih radova. Koncesionar mjesečno iz gradskog proračuna dobiva 1.500 kuna za održavanje videonadzora, a novu opremu sami financiraju. Kamere imaju i vezu s Elektromodulovim sjedištem u Hebrangovoj ulici, gdje djelatnici imaju 24-satnu kontrolu, rekao je zamjenik gradonačelnika Gordan Matković, dodajući kako prepoznavanje pomoću snimaka s novih kamera ne bi trebalo biti problem. Vožnja automobila, autobusa, čak i kamiona pješačkom zonom u gradskom središtu gotovo je svakodnevna pojava. No, teško je povjerovati da će postavljanje i najkvalitetnijih kamera promijeniti situaciju dok se takve vozače, čak i kada ne naprave štetu, dobro ne “opali po džepu”. Iako bi bilo najbolje da se nadzorne snimke Trga nikada ne moraju pregledavati, svakako je bitno da u slučaju potrebe mogu pružiti kvalitetne podatke koji će policiji olakšati posao. Autor: I.SEKOL Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>