Za Zračnu luku Zagreb pristiglo 10 ponuda

U prvoj fazi nadmetanja za javno privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) pristiglo je deset ponuda.

Izjavio je to državni tajnik za infrastrukturu i predsjednik Stručnog povjerenstva za koncesiju novog putničkog terminala ZLZ-a Tomislav Mihotić.Slijedi obrada tijekom koje će se utvrditi tko od ponuđača ne ispunjava propisane uvjete, a koja bi trebala biti gotova do 19. svibnja. Potom će biti raspisan drugi krug natječaja s pozivom kvalificiranim kandidatima za dostavom financijskih ponuda, što bi, prema planu, trebalo biti obavljeno u drugoj polovici lipnja.

Potpisivanje ugovora u listopadu

Planirani rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača je konac rujna, a potpisivanje ugovora predviđa se za listopad ove godine.Nakon toga koncesionar do kraja siječnja 2012. treba zatvoriti financijsku konstrukciju, a fizički početak radova očekuje se u drugom tromjesečju 2012. godine, rekao je Mihotić.

Uvjeti

Najbitniji uvjeti za ulazak u drugi krug natječaja su da ponuđač ne smije u vlasništvu imati aviokompaniju, mora biti neovisan o državnom proračunu i bez značajnog udjela u vlasništvu zračnih luka u krugu od 400 kilometara od zagrebačke.Ponuđači koji žele u drugi krug moraju upravljati sa zračnom lukom koja je imala prosječno više od deset milijuna putnika u zadnje tri godine, moraju biti bez gubitaka u zadnje tri godine te imati godišnji novčani tijek u zadnjem trogodišnjem razdoblju od najmanje 50 milijuna eura, kaže Mihotić.Ponude su dale sljedeće tvrtke: GMR Infrastructure & Flughafen Muenchen; turski IC Ictas Insaat Sanayi ve Ticaret zajedno sa IC Ictas Altiapi Yatiramlan ne Istetru i Incheon Int. Airport Corporation; britanski Taw Airport Holding & TAV Construction; američki ADC & HAS Airports, Alpine Bau i FCC Construction; J&P Avax & Athens International Airport iz Grčke; europski operator transportne infrastrukture Vinci Concessions; Hochtief Concessions iz Njemačke; Zaic iz Velike Britanije; Flughafen Zuerich & Strabag; te Limak – French Riviera Airports Consortium.

Hina

www.bankamagazine.hr