Zabrana gradnje u zaštićenom krajoliku

OTOČAC – Zavod za prostorno planiranje, razvoj i zaštitu okoliša Ličko-senjske županije inicijator je jučerašnjeg sastanka u otočkom Poglavarstvu s predstavnicima županije, Grada Otočca i »Hrvatskih voda«, odnosno predstavnika zagrebačkog Zavoda za vodno gospodarstvo, riječkog VGO-a i gospićkog VGI-a.

– Na ovaj sastanak su pozvane mjerodavne službe kako bi se sačinio što kvalitetniji program mjera za zaštićeni krajolik Gackog i Dabarskog polja, jer je to prvi program takve vrste u Hrvatskoj, rekao nam je dožupan Dražen Peranić. Naime, dio Gackog i Dabarskog polja proglasila je 2003. godine Županijska skupština zaštićenim krajolikom, a sljedeća je zadaća odrediti program mjera koji će propisivati što zapravo »zaštićeni krajolik« konkretno znači. Prije svega trebat će zaštićeni krajolik Gackog i Dabarskog polja podijeliti u tri zone, na temelju čega će se definirati mjere zaštite, primjerice od odlaganja otpada do zabrane gradnje određene infrastrukture i objekata. Bilo je govora i o problematici zona sanitarne zaštite. – To je problem koji posebno tišti grad Otočac, jer se on u cijelosti nalazi u zoni sanitarne zaštite novljanske Žrnovnice, što podrazumijeva stroga pravila, primjerice priječi izgradnju određenih gospodarskih objekata, podsjeća Peranić. U posljednje se vrijeme preispituje opravdanost ovakve odluke pa je radi utvrđivanja sliva novljanske Žrnovnice krajem prošle godine provedeno trasiranje Gackinih podzemnih tokova, te je već tada utvrđeno postojanje mogućnosti da se određeni dijelovi grada Otočca svrstaju bar u drugu zonu sanitarne zaštite.

Može li se zona zaštite smanjiti i koliko, pokušat će se utvrditi i sljedećim planiranim trasiranjem u kišnom periodu, dakle, u drugačijim uvjetima od zadnjeg trasiranja. Izradu elaborata ovog ispitivanja trebala bi financirati Primorsko-goranska županija, kao najzainteresiranija strana u utvrđivanju sliva novljanske Žrnovnice. – Potrebno je treću zonu sanitarne zaštite na području Otočca svesti na razumnu mjeru, a ne da obuhvaća područje cijeloga grada, rekao nam je Peranić. Dogovorena je i izrada jedinstvenog programa mjera sanacije postojećih zona sanitarne zaštite izvorišta za piće na području županije. M. K. GOMERČIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Drvene kuće – gradimo.hr

]]>