Zagreb – Stanogradnja potpuno zamrla

U prvom ovogodišnjem tromjesečju, po prvi puta od početka krize 2008. godine, može se govoriti o potpunom srozavanju hrvatskog nekretninskog tržišta. Naime, na najvećem tržištu, zagrebačkom, od siječnja do ožujka ovdašnje građevinske tvrtke su dovršile gradnju samo 297 stanova što je čak 1.068 stanova manje nego godinu ranije, pokazuju podaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U prva tri mjeseca prošle godine u Zagrebu je bilo završeno 1.365 stanova, dok je u istom tromjesečju 2008. izgrađeno 1.080 stanova. Ako zagrebački građevinari istim tempom nastave s gradnjom stanova do kraja godine bit će završeno nešto preko 1.000 stanova, onoliko koliko je prijašnjih godina izgrađeno u samo jednom tromjesečju. Takav poražavajući godišnji rezultat zagrebačke stanogradnje bit će daleko najgori u posljednjih deset godina u kojima je najniža razina gradnje zabilježena 2002. kada je ukupno na tržište izašlo 3.341 novih stanova.

Ništa manje nije optimističan ni broj stanova u gradnji koji je u prva tri mjeseca smanjen za 53 posto, sa 5.648 u prvom lanjskom tromjesečju na 2.662 nedovršena stana. Ukupna vrijednost obavljenih građevinskih radova u prva tri mjeseca iznosila je pak 1,73 milijarde kuna, što je za 31 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2009. kada je vrijednost radova dosegla 2,5 mlrd kuna.

Investitori fiksirali cijene

S druge strane, nedavni podaci tvrtke Spiller Farmer pokazuju da je samo u Zagrebu i okolici 10.000 neprodanih, novih stanova. Zbog prenapuhanih cijena lani je prodaja stanova u Hrvatskoj, u odnosu na 2007., pala više od 34 posto, a u Zagrebu je prepolovljena.

Usprkos tome cijene stanova od početka su krize zabilježile minoran pad tako da je prodaja \’zaliha\’ uslijed pada kupovne moći i smanjenog kreditiranja gotovo zamrznuta. Primjerice, u Zagrebu se cijene u svibnju ove godine u odnosu na travanj nisu mijenjale, dok su na godišnjoj razini pale tek 3,2 posto. Na Jadranu su u godinu dana cijene pale 7,5 posto, podaci su portala CentarNekretnina.net.

Nadalje, u graditeljstvu je na kraju prošle godine bilo zaposleno 97.500 radnika, gotovo 11.000 manje nego potkraj 2008., a taj je trend nastavljen. Rudolf Rom iz HGK upozorio je nedavno da je u prvom tromjesečju ove godine posao izgubilo još 5.000 građevinaca.

Ekonomisti upozoravaju da je jedini način izlaska iz krize na tržištu nekretnina, da investitori prihvate gubitke, rasprodaju zalihe po nižim cijenama, započnu novi ciklus, zadrže zaposlenost i smanje neizvjesnost. No, većina analitičara smatra da će se na tržištu i dalje zadržati status quo bez većeg spuštanja cijena.

Tržište se nalazi u začaranom krugu iz kojeg se ne želi izaći zbog investitora koji tvrdoglavo drže cijene, upozorio je nedavno Josip Tica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. On prognozira da će to donijeti ozbiljne političke probleme kada počnu propadati građevinari i poveća se nezaposlenost.

www.bankamagazine.hr