Zagrebački arhitekti nove Rive stižu u Split

SPLIT – Splitska Riva ipak će se urediti prema projektu zagrebačkog arhitektonskog studija 3LHD, prvonagrađenog na nedavnom javnom natječaju, a radovi će početi u jeseni 2006. godine — najavio je član splitskog Poglavarstva zadužen za urbanizam Branko Poljanić.

Po njegovim riječima do tada će se razriješiti sve dileme oko nagrađenog projekta, pripremiti dokumentacija i izabrati izvođača, kako bi se odmah nakon svršetka iduće turističke sezone krenulo s fizičkim radovima “šminkanja” glavne splitske šetnice. Zagrebački arhitekti već će ovoga petka doći u Split i sastati se s radnom grupom sastavljenom od dva konzervatora (Joško Belamarić i Goran Nikšić), tri urbanista (sam Poljanić, Robert Plejić i Duško Marasović) te tri ugledna splitska arhitekta (Dinko Kovačić, Jerko Rošin i Damir Rako), s kojima će “sagledati sve segmente projekta” i “eventualno ga prilagoditi splitskim prilikama”. Drugim riječima, prije svega će se još jednom razmisliti o uređenju skalinade prema moru na jednom dijelu Rive, i to nakon što je dio javnosti upozorio da ona ne bi bila u skladu sa splitskom tradicijom, niti bi podnijela jak utjecaj mora. Poljanić je kao glavni gradski urbanist od 3LHD-a zatražio da se barem netko iz njihova tima arhitekata na neko vrijeme preseli u Split i surađuje sa splitskim stručnjacima, na što su ovi pristali.

Da, iduće godine krećemo s uređenjem Rive, i to oslanjajući se na prvonagrađeni projekt s nedavnog natječaja — potvrdio je i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić. Kako neslužbeno doznajemo, nova gradska vlast razmatrala je mogućnost da se barem dio šetnice uredi već do blagdana svetoga Dujma, u svibnju sljedeće godine, no procijenjeno je da ne bi bilo korisno krenuti u zahvat prije nego što se odredi njegov konačni izgled. Idućih mjeseci razmotrit će se i ideja gradnje podzemne garaže ispod Trga Franje Tuđmana i Prokurativa, kako bi se eventualno i taj dio posla obavio istodobno. Jedini segment Rive koji se vjerojatno neće uređivati u ovoj fazi jest dio od ulaza u Podrume do kule u Hrvojevoj, na kojemu se danas nalazi parkiralište, a koji bi na red trebao doći u sklopu uređenja prostora oko Lučke kapetanije i eventualnog podzemnog povezivanja istočne i zapadne obale Gradske luke. Podsjetimo, projekt 3LHD-a – studija koji je za projekte u Hrvatskoj i svijetu pokupio priličan broj strukovnih nagrada – predviđa zanimljivo mozaično popločavanje šetnice s utisnutim raznim splitskim simbolima, ujednačavanje štekata, tendi i suncobrana i njihovo odmicanje od pročelja zgrada, novu rasvjetu i klupe, dok bi se na mjestu bivše Bajamontijeve fontane nalazila nova, kao “vodena, svjetlosna i zvučna senzacija”. Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr