Zahtjevi koji se postavljaju pred podrum

Podrumom se skupa površina zemljišta može bolje iskoristiti. Podrum jedne zgrade se može koristiti višestruko, npr. kao garaža, prostorija za zalihe, ostava za alat, prostor za hobi, kao fitnes prostorija ili kao sauna. Kod podrumskih etaža na višem nivou ili kod zemljišta na kosini moguće je na dolinskoj strani napraviti prostor za stanovanje. Prilikom projektiranja kuće treba na vrijeme utvrditi (već prema namjeni podruma) želite li prostorije u podrumu koje će se zagrijavati ili ne. Preporuča se detaljno projektiranje i namjena uporabe, čak ako se neće odmah koristiti. Kasnija dogradnja zidova i podova je zahtjevna i skupa.

Svaki podrum treba zaštiti od podzemnih ili drenažnih voda kao i od vlage. Oborine i podzemne vode vode ka jačem vlaženju tla, posebno je opasnost veća kod vezivnih vrsta kao npr. Ilovača. Ekstremna opterećenja se javljaju kod zemljišta s nagibom. Učinkovita odvodnja vode drenažom kao i propisano brtvljenje sprečavaju građevinska oštećenja.

Ukoliko planirate zagrijane prostorije u podrumu svakako se moraju izolirati podrumski zidovi i podovi, kako bi se izbjegli toplinski gubici.

]]>