Zapadni krak Ipsilona u prometu idući tjedan?

KANFANAR – Zapadni krak Istarskog ipsilona neće biti pušten u promet danas, kako je to prošlog tjedna najavio župan Ivan Jakovčić.

Kako smo jučer saznali, koncesionar BINA-Istra nije dobila na vrijeme uporabnu dozvolu, pa nije mogla ni organizirati puštanje prometnice u rad. – Uporabna dozvola se piše danas i sutra u Ministarstvu prostornog uređenje i graditeljstva. Početkom idućeg tjedna ćemo je i službeno dobiti, a tada ćemo je uputiti Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, od kojeg smo dobili koncesiju, i koje će u dogovoru s nama odrediti datum puštanja ceste u promet. Prema nama, to bi se moglo dogoditi krajem idućeg tjedna. Budući da se radi o važnoj prometnici, očekujemo da će se cesta pustiti u promet uz prigodnu svečanost, rekao je jučer direktor BINA-Istre David Gabelica. Od njega smo doznali da na trasi nisu uočene ozbiljnije nepravilnosti, ali da čitav proces pregleda zahtijeva određeno vrijeme. Komisije za pregled pojedinih dionica su uglavnom iznosile manje primjedbe, pa su uočeni nedostaci uklanjani. Sve su se izmjene morale unositi u projektnu dokumentaciju što je, opet, zahtijevalo određeno vrijeme. Najviše se vremena utrošilo u podizanje razine naplatnih kućica ispred vijadukta preko doline Mirne. Cesta će biti puštena u promet s postojećom signalizacijom na hrvatskom jeziku.

– Promjena prometne signalizacije treba proći kompliciranu proceduru. Projektanti iz Zagreba, naime, nisu znali za odredbe o dvojezičnosti pojedinih područja gradova i općina, konkretno Grada Buja i Općine Brtonigla. Projektirali su ploče s natpisima na hrvatskom jeziku i za takav je oblik dobivena građevna dozvola. Sad pojedine ploče treba preprojektirati, zatražiti nove građevne dozvole, za što treba dobiti i odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova. Nakon toga postojeće će se ploče zamijeniti, ali se to neće moći obaviti do puštanja Ipsilona u promet. Koristim priliku da se u ime BINA-Istre ispričam Gradu Buje i Općini Brtonigla, jer do nesporazuma nije došlo namjerno, rekao je Gabelica. Rekao je da je počeo otkup zemljišta na posljednjoj trasi Ipsilona od Vodnjana do Pule. Nakon otkupa zemljišta počet će i čišćenje trase, koje bi moglo potrajati duže. Trasa je, naime, pod zaštitom, pa će ju pregledati stručnjaci Arheološkog muzeja iz Pule i speleolozi, jer je tu i nekoliko kraških jama. – Datum početka radova nam je veoma važan da bismo pokušali dovršiti tu dionicu do iduće turističke sezone. Već smo podosta zakasnili s početkom gradnje, a naročito nam je žao kooperanata koji nas svaki dan nazivaju jer im, kao i nama, stoje strojevi, zaključio je Gabelica. A. POKRAJAC Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Drvene kuće – Gradimo.hr

]]>