Zaštćena stakla

Zaštićena stakla se koriste mnogostruko, kako bi se ciljano utjecalo na različita svojstva stakla npr. toplinsku zaštitu i zaštitu od solarnog zračenja.

Tako se npr. zaštitom reflektirajućim metalima može poboljšati solarna zaštita stakla. Materijali koji se koriste u području toplinske zaštite i zaštite od solarnog zračenja su uglavnom zlato, srebro i bakar.

Ti materijali sadrže visoku sposobnost transmisije u vidnom spektralnom području, ali isto tako i visoku sposobnost refleksije u infra-crvenom području.

Isto tako se u cilju smanjenja refleksije nanose metalni oksidi s visokim stupnjem loma (npr. NiCrOx). Za zaštitu od kemijskih utjecaja, ali i za bolje prianjanje služe tzv. bloker-slojevi( ZnO, SuO2).

Nove razvijene metode omogućuju uklopne elektrokromatske zaštite, slojeve koji štite od prljavštine i slojeve za smanjenje refleksije. Kod jednostranog online-postupka (Hard-coating) se zaštita nanosi za vrijeme proizvodnog procesa float stakla, na još tekuću površinu stakla. Nakon hlađenja stakla nastaje čvrsti i postojani spoj sa zaštitom.

Nakon završenog procesa proizvodnje stakla zaštita se može nanositi i naknadno, fizikalno (Offline-coating) u više slojeva jednostavnim vakuumskim metaliziranjem-naparivanjem ili modernim postupkom katodnog zračenja (magnetron-sputter-postupak). Zaštita se vrši u magnetron-postrojenju, pri čemu se jednostrano nanosi više slojeva jedan za drugim, u visokom vakuumu( soft-coating).

Tipična zaštita Low-E stakla( LoW-Emissivity-staklo) predstavljena je na slici. Slojevi oksida kositra potiču smanjenje refleksije srebrenog sloja i služe istovremeno kao zaštita od oksidacije i kao adhezioni posrednik. Već prema vrsti sloja zaštite postiže se relativno mala postojanost i čvrstoća prianjanja.

Sljedeća mogućnost su kemijski procesi zaštite, u kojima se stakla uranjaju u tekućine s metal-organskim spojevima i metal-oksidima (zaštita Sol-Gel-postupkom).

Tretirani zaštitni materijal se nakon toga suši djelovanjem topline. Neke vrste zaštite dozvoljavaju daljnu obradu do termički prednapetih stakala.

]]>