Zaštita zimskoga vrta

 Izrada staklenika ili zimskog vrta složen je zahvat, a uspjeh ovisi o izboru materijala i propisnoj izvedbi detalja te kako doživljujete tu konstrukciju. Želite li produžiti boravak na otvorenom i dodatno zaštititi kuću, prednosti staklenika su neprijeporne. Zimski vrt ispred vanjskog zida osigurava voluminozan zračni jastuk koji zimi smanjuje toplinske gubitke zgrade.

Međutim, ljeti je situacija potpuno obrnuta, pa se blagodati u kojima ste uživali tijekom jeseni, zime i proljeća, odjednom pretvaraju u pravu nevolju, naročito ako je staklenik na južnoj strani kuće. Za vrućih i sunčanih ljetnih dana zimski će vrt uredno i nadalje prikupljati i zarobljavati topli zrak zagrijan suncem. Pri ljetnim temperaturama to znaci da ste kuću dobrim dijelom pretvorili u svojevrsni kolektor, pa od viška topline ne možete ni disati.

Tu pomažu dodatni otklopivi prozori na najvišem dijelu staklenog krova koji će brzo ispuštati vruci zrak. Pokušate li sa zastorima i roletama, znajte da vam uspješni hlad može osigurati samo sjenilo postavljeno s vanjske strane staklenika. Jer, čim su sunčeve zrake prodrle na unutrašnju stranu stakla, počelo je zagrijavanje zraka u zatvorenom prostoru između zastora i stakla, pa u najboljem slučaju imate stalan vruci propuh.

Čelik i staklo

Nažalost, postavljanje tendi i sjenila izvana zahtijeva dodatno učvršćenje od vjetra i mogućnost uklanjanja tijekom zime, a takve konstrukcije nisu ni jeftine ni jednostavne. Najbolje bi bilo prirodno rješenje – posaditi stablo s gustom i širokom krošnjom koja ljeti baca duboki hlad, a zimi omogućuje suncu da kroz gole grane unese u zimski vrt poželjnu toplinu – no na takvu krošnju treba ćekati godinama.

Tako je vas staklenik tijekom sezonskh promjena izložen svim mogućim ekstremnim uvjetima – od pregrijavanja do smrzavanja. Ako je jos izrađen od čeličnih profila i jednostrukog stakla, zimi će se s unutrašnje strane skupljati obilan kondenzat.

Stoga izrada zimskih vrtova od prozorskih profila s prekinutim toplinskim mostom i posebnim komorama za odvodnju kondenzata danas nudi jedino trajno rješenje.

Na vašem je zimskom vrtu dodatni problem sto čelik i staklo nemaju iste koeficijente istezanja, pa svaka temperaturna promjena stvara dodatna naprezanja u svim dodirnim površinama između tih materijala. Uspješno neutraliziranje ove fizikalne pojave svojstveno je industrijski izrađenim zimskim vrtovima kod kojih se stakla gotovo slobodno gibaju unutar konstrukcije – a pritom spojevi ne propuštaju ni kap. Dakako, ovo vrhunsko tehničko rješenje prate i vrhunske cijene – do 1000 eura po četvornom metru ostakljene površine.

Dosadašnji primjeri u sanaciji raznih, nepopravljivih, staklenih krovova i konstrukcija od miješanih materijala pokazuju da obrada everlastom nudi pouzdano rješenje kojemu zasad ne možemo odrediti trajnost.

U tomu vam je trajnoelastični silikonski kit dosad odigrao pozitivnu ulogu, jer je ublažio ta naprezanja, pa stakla nisu popucala. Oćito, majstor koji je krojio stakla ostavio je posvuda dovoljno široku resku da izbjegne tvrdi dodir s čeličnim profilom.

Nažalost, većina običnih silikonskih kitova uglavnom ne podnosi ultraljubičaste zrake i ubrzano gubi svoja dobra svojstva. Nakon jednog ili dva klimatska ciklusa obvezno ih treba osvježiti ili zamijeniti. Doduše, trajnost bi im se povećala da ih pokrijete nekim preokrenutim U-profilom, no to je zahvat koji zahtijeva temeljitiju preinaku cijele konstrukcije.

Za zaštitu svih spojeva na vašem zimskom vrtu treba vam zaista poseban materijal koji odolijeva kiši, mrazu, suncu, visokim i niskim temperaturama, a pritom ostaje trajno elastičan i ne popusta pri različitom istezanju čelika i stakla. Dakako, mora i dobro prianjati kako se u ovim gotovo nemogućim uvjetima ne bi odlijepio od stakla ili nosive konstrukcije. A upravo takav materijal je everlast, besavni hidroizolacijski premaz.

Dosadašnji primjeri u sanaciji raznih (nepopravljivih) staklenih krovova i konstrukcija od miješanih materijala pokazuju da obrada everlastom nudi pouzdano rješenje kojemu zasad ne možemo odrediti trajnost. Naime, na saniranim konstrukcijama nisu niti nakon pet godina primijećene nikakve promjene. Prednost je i u tome sto se slučajna mehanička oštećenja mogu odmah popraviti dodatnim premazivanjem oštećenog mjesta.

Stoga vam preporučujemo da sva čelična rebra (rogove, T-profile) očistite od viška silikonskog kita, a zatim dobro očistite staklo. Zatim duž T-profila obostrano nalijepite krep-vrpcu (autolakirerski pik-band) na razmaku koji odgovara sirini donjeg dijela profila. Za svaki slučaj, slobodnu površinu stakla zaštitite polietilenskom folijom koju ćete nalijepiti dodatnom ljepljivom vrpcom.

Saniranje everlastom

Ako se morate popeti na stakleni krov, provjerite stanje konstrukcije, a zatim preko profila položite jednu ili dvije daske po kojima možete hodati. Zatim preko izbočenog hrpta profila kistom ili malim valjčićem nanesite prvi sloj everlasta, od strehe do zida kuće. Preko reske između stakla i profila potom u svježi everlast utisnite armirajuću mrežicu, a zatim nanesite još jedan premaz. Tekući premaz everlasta vrlo se brzo pretvara u žilavu, gumi sličnu masu koja se ponaša poput elastične i jako rastezljive folije. Stoga odmah nakon nanošenja drugog sloja pažljivo odlijepite traku sa stakla i dobit cete uredan ravan rub.

Everlast je izrazito paropropusan, pa takvim zahvatom možete sanirati i staklenik drvene konstrukcije. Siva, aluminiju slična boja premaza ujedno vam zamjenjuje završnu boju, a otpornost na ultraljubičaste zrake čini svaku dodatnu zaštitu suvišnom. Zbog visoke elastičnosti pri temperaturnim promjenama ovaj premaz neće popucati na spojevima. Na sličan način možete obraditi i ostale detalje konstrukcije, a everlast će trajno prionuti uz gotovo svaki materijal – drvo, staklo, lim ili beton. Najvažnije je da spojeve različitih materijala dodatno osigurate armirajućom mrežicom.

 Grijanje i prozračivanje

Iako zimski vrtovi drvene konstrukcije djeluju “toplije”, aluminijske konstrukcije kakve danas proizvode brojni proizvođači lakše su za održavanje. U zimskim je vrtovima preporučljivo ugraditi podno grijanje, no kako su takve investicije uglavnom vrlo skupe, dobro će poslužiti i bilo kakva grijalica koja će temperaturu zraka u zimskom vrtu održavati na 12-15 stupnjeva Celzijevih, a što se smatra idealnom temperaturom za cvatnju i aktivni rast biljaka. Pri samo nekoliko stupnjeva nižoj temperaturi, biljke će i u zimskom vrtu prijeći u fazu mirovanja.

Općenito je pravilo što je osvijetljenost zimskog vrta veća, veća mora biti i temperatura zraka. Ona se noću održava nešto nižom, dok je danju treba povisiti.

Osim sustava grijanja, u zimskom je vrtu nužno osigurati i mogućnost prozračivanja, čime se sprječava pojava štetnika i raznih gljivica, uzročnika mnogih biljnih bolesti. Zato je potrebno, tijekom dana, na nekoliko minuta provjetriti unutrašnjost zimskog vrta. Nemate li ugrađeno podno grijanje, za zimskih bi se dana korijenje biljaka moglo smrznuti, pa je stoga potrebno lonce odići od poda.

Kako i samo ime kaže, u zimskom vrtu bi trebali uživati tijekom zime, dok se čarima vanjskih biljaka prepuštamo ljeti na otvorenim prostorima. Ljeti je biljkama koje se uzgajaju u zimskom vrtu potrebno osigurati zaštitu od sunca i redovito prozračivanje. Neke je vrste moguće tijekom ljeta iznijeti na otvoreno.

Izvor: www.masmedia.hr

 

]]>