Zatrpavanje Ciglarskih bara zabranjeno

SLAVONSKI BROD – Rješenje ekološkog problema vezanog uz slavonskobrodske Ciglarske bare još se ne nazire. Površinom dviju bara najbližih sjevernoj veznoj cesti i dalje plutaju komadi otpada.

Kakva je situacija ispod površine vode, teško je i zamisliti nakon što su proteklih godina bare zasipane raznim otpadom dovoženim i kamionima. Prošla gradska vlast branila se navodnom nenadležnošću za cijeli problem, a nova glavu ne diže iz proračunskih stavki, dok život grada prolazi mimo njih. U istinsku zaštitu bara stali su tek tamošnji ribiči. – Priča s prvom barom je takva da i dalje navoze zemlju. Tijekom Šaranskog kupa na barama je bio i inspektor zaštite prirode, koji je također primijetio navoženje zemlje. Tom je prilikom istaknuo kako će u slučaju da vlasnici ciglane budu bare zasipavali odrediti i novčane kazne, budući da su ih do sada samo upozoravali i pismeno zabranili zatrpavanje bara – kaže Božidar Odobašić iz Ribolovne udruge “Som”.

Odobašićeva udruga i službeno gospodari ribolovnim vodama Ciglarskih bara. Informaciju nam je potvrdio i Željko Vuković, inspektor zaštite prirode. – O statusu Ciglarskih bara zatražili smo mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode, koji je potvrdio da je riječ o ekološkoj zoni doprirodnih voda. Na osnovi toga zabranili smo daljnje zatrpavanje. Vlasnici su postupili prema rješenju. Nastave li zatrpavati, spremni smo odmah djelovati. Na žalost, mi smo jedina inspekcija koja je u ovom slučaju poduzela određene mjere – kaže Vuković. Autor: M.VRKLJAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr