Zaustavlja se gradnja Esseker centra?

OSIJEK – Kako je Glasu Slavonije jučer potvrdio Ivan Šapina, direktor i suvlasnik osječke tvrtke Panteon, protiv Grada Osijeka podnesena je tužba zbog nepoštivanja ugovora i zahtjev za zaustavljanje građevinskih radova na Esseker centru u Šamačkoj ulici.

Iako Šapina jučer nije htio ulaziti u detalje, za pretpostaviti je da je razlog podizanju tužbe odluka Poglavarstva grada da u jednom dijelu postotak svog vlasništva nad Centrom podigne sa sedam na 19 posto. – Podnijeli smo i zahtjev za zaustavljanje građevinskih radova, dodao je Šapina i pojasnio da njegova odluka ne znači “instant” gašenje strojeva i odlazak radnika. Neki se radovi, kaže, ne mogu ostaviti jer su “napola” napravljeni. – Za sada će se raditi ono što se, prema građevinskim normama, mora završiti. Nakon toga ići će se u zaustavljanje gradnje, kaže Šapina. Gordan Matković, osječki dogradonačelnik, jučer nam je izjavio kako nema govora o zaustavljanju radova. – Gradnja se ne može zaustaviti bez suglasnosti druge strane. Što se Grada tiče, nema zaustavljanja radova, niti je Grad bilo kojim svojim postupkom doveo do smetnji u izgradnji Esseker centra. U interesu nam je da se Centar što prije završi, a da Grad ne bude zakinut, ističe Matković. Druga je stvar pitanje raščišćavanja međusobnih odnosa, dodaje Matković te pojašnjava razlog odluci da se postotak vlasništva Grada nad Centrom podigne na 19 posto.

Želimo priznavanje vrijednosti zemljišta, odnosno da realna vrijednost, kao i svima ostalima, bude priznata i Gradu. Slikovito govoreći, ako netko kvadrat prodaje za 300 eura, a mi ga na susjednom zemljištu dajemo za 30, onda tu nešto ne štima, kaže dogradonačelnik. Grad je, očito, nezadovoljan udjelom koji mu je u Centru “osigurao” bivši sastav Poglavarstva. Matković ističe kako nije riječ o potezu usmjerenom protiv Panteona ili Šapine osobno te da samo nastoje razriješiti odnose sa svima, od Kopike i Osijek-koteksa, preko Gradnje i Panteona do Sveučilišta, koje je Gradu dužno 17 milijuna kuna. – Čuo sam za nekakvu tužbu, ali službeno još ništa nismo dobili. Nemamo ništa protiv tužbe, neka sve bude transparentno. Ako Panteonova tužba prođe, pomoći će da se sve raščisti do kraja, da možemo nastaviti s jasnim pozicijama, zaključio je Matković. Inače, nedavno je završena gradnja dviju podzemnih etaža u kojima će biti parkiralište te je postavljen hidroizolacijski sloj oko objekta. Prema najavama, svakih 15 dana trebala bi niknuti po jedna etaža, a tim bi tempom objekt trebao biti podignut do 15. studenoga. Projekt čija je gradnja počela u rujnu prošle godine prema nekim je informacijama težak oko 70 milijuna kuna. Autor: Mario MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>