Zaustavlja se gradnja na Brodarici

SPLIT – Suvlasnici splitske građevinske tvrtke Dal-koning Zvonko Kotarac i Marina Wallner zaprijetili su zaustavljanjem gradnje 384 POS-ova stana na Brodarici ako Grad Split hitno ne krene s komunalnim opremanjem budućega kompleksa te financiranjem izgradnje javnih garaža i dijela poslovnih prostora.

Naime, u Dal-koningu tvrde da će se već u prosincu ili siječnju gradnja morati zaustaviti iz tehnoloških razloga jer još nije ni započeto premještanje velikog cjevovoda koji prolazi točno ispod dijela parcele na kojem će se nalaziti zgrade. Također, Grad još uvijek nije dobio suglasnost Županijske uprave za ceste za proširenje Ulice Domovinskog rata, nisu riješeni ni administrativni problemi oko Puta Brodarice te spoja kompleksa na Put Supavla, a iz gradskog proračuna Dal-koning potražuje još 4,7 milijuna eura za 125 mjesta u javnoj garaži, 1500 četvornih metara prostora za javnu namjenu (vrtić, jaslice, ambulanta, ljekarna, čitaonica i knjižnica) te za brojne dogovorene radove. Od toga, 1,35 milijuna eura planirano je ove, a ostatak od 3,4 milijuna iduće godine.

Po dosadašnjoj dinamici, cijeli kompleks mogao bi biti gotov čak četiri mjeseca prije roka, dakle oko Božića iduće godine, no problem je što nas gradska vlast ignorira i odbija ispuniti obaveze koje ima po svim potpisanim ugovorima. Ako se ovakvo stanje nastavi, bit ćemo prisiljeni zatvoriti gradilište — upozorio je Kotarac koji je s problemom upoznao svih 25 splitskih gradskih vijećnika, Ministarstvo prostornog uređenja i Agenciju za promet nekretninama (APN). Neshvatljivo mu je, kazao je, da Grad dovodi u pitanje investiciju od 60 milijuna eura, zbrinjavanje četiristotinjak podstanarskih obitelji i radna mjesta stotina radnika, osobito kada APN točno u roku ispunjava svoje obaveze.

Dodatnu pomutnju u Dal-koningu je izazvao prijedlog rebalansa gradskog proračuna za ovu godinu, o kojemu će za desetak dana raspravljati Gradsko vijeće, a u kojemu nema ni spomena na ugovorenih 1,35 milijuna eura gradskih obaveza za Brodaricu. Gradonačelnik Zvonimir Puljić, kažu, već mjesecima odbija čak i razgovor o problemima POS-a, pa upozoravaju da će u slučaju kašnjenja dovršetka stanova i useljenja kompleksa upravo on biti direktno odgovoran. Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr