Zbog birokracije, umjesto u novom domu, studenti će spavati na ulici!?

OSIJEK – U gradnju novog studentskog doma, koji se nalazi u Ulici Petra Svačića u Osijeku, uloženo je oko 47 milijuna kuna, a studetnima na raspolaganju treba biti pet stotina mjesta.

Za sveučilišni grad poput Osijeka trebao je to biti bitan pomak u kvaliteti studiranja jer stari je studentski dom, u Ulici Ivana Gorana Kovačića, studentima mogao ponuditi samo 250 mjesta. Novi objekt u gradu u kojemu studira oko 15 tisuća studenata bar je djelomično trebao zadovoljiti potrebe elementarnog studentskog standarda, no za sada ništa od toga. Naime, otvorenje je doma najavljeno za 31. svibnja, zatim pomaknuto na rujan, a donedavno se kao datum “predaje” doma studentima spominjao prvi dan listopada. Prema posljednjim informacijama, otvorenje je odgođeno najmanje za mjesec i pol dana zbog komplikacija s natječajem za nabavu opreme, odnosno namještaja za dom. Potvrdila nam je to i sanacijska upraviteljica Studentskog centra u Osijeku Vlasta Dragušica.

Točno je da dom još nije u funkciji. Zakomplicirala se situacija s dobavljačima, jedan od njih, naime, žalio se na postupak natječaja i sada je cijeli slučaj pred komisijom pri Vladi RH koja treba utvrditi jesmo li izabrali dobrog ponuđača. Originalni su dokumenti danas (7. rujna, nap.a.) poslani komisiji, koja odluku mora donijeti u zakonskom roku od 15 dana. Nakon toga, ako se utvrdi da smo odabrali dobroga ponuđača, sklapa se ugovor i dom treba biti opremljen u roku od trideset dana. Ako komisija utvrdi da je bilo nepravilnosti oko natječaja, slijedi ili novi natječaj ili sklapanje izravne pogodbe za opremanje studentskog doma namještajem zbog žurnosti i potrebe da se studenti što prije usele. Moram reći da za kašnjenje nismo krivi mi, proces nabave namještaja pokrenuli smo još u veljači, problem je u dobavljačima, koji su neozbiljno shvatili ovaj veliki projekt – kaže Dragušica. No najveće će probleme imati oni koji to najmanje zaslužuju – mladi ljudi koji se žele obrazovati, živjeti i učiti u Osijeku, a poznato je da si to neki bez povlaštene cijene smještaja u studentskom domu ne mogu priuštiti.

Početkom listopada nova je akademska godina, brucošica sam i počinju mi predavanja, a u dom se neću moći useliti. Nema šanse da uz sve troškove početka studiranja starce žicam još sto eura mjesečno za stan, znam da nemaju. Ostaju mi tako tri varijante, ostati kod kuće u Virovitici i ne studirati mjesec-dva, dok se dom ne otvori, putovati svaki dan u Osijek i natrag, ukupno 280 kilometara, i izgubiti četiri sata ili studirati u Osijeku i spavati na kolodvoru – očajna je studentica Anita. Treba li krivca tražiti u naručitelju namještaja, “neozbiljnim” dobavljačima, vodstvu Sveučilišta ili nekom četvrtom, manje je važno. Pronalaženje krivca neće riješiti probleme studenata koji stan u Osijeku jednostavno ne mogu platiti! Toliko o brizi za mlade ljude, za koje volimo reći da su budućnost, da ih treba zadržati u zemlji… Autor: E.SOUDIL Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavnoije.hr