Zbog nedostatka novca kasni obnova crkve Sv. Roka

OSIJEK – Obnova crkve Svetog Roka još je uvijek u tijeku, no u Gornjogradskoj Župi nadaju se kako bi crkva uskoro trebala dobiti novo ruho.

Prije dva mjeseca završena je obnova Solarskog trga čime je taj dio Grada dobio još jedan primjeren prilaz promenadi. Betonirana je nova staza niz spust od Ulice Josipa Jurja Strossmayera do zapadnog kraja osječke promenade, postavljena je nova rasvjeta, a zasađene su i nove sadnice. Kako bi slika bila kompletirana potrebno je završiti obnovu Rokove crkve. – Radi se na cjelovitom uređenju crkve, kako vanjskog dijela tako i unutrašnjosti. Cijela crkva Svetoga Roka zaštićeni je spomenik kulture, pa je stoga za svaku vrstu radova na njoj potrebna dozvola restauratorskog zavoda. Također, prije početka radova izrađen je elaborat o obnovi koja je već trebala biti gotova, ali uvijek iskrsne neki novi problem. Nije problem u izvođaču radova, nego u sredstvima koja svakim danom obnove rastu.

Najvećim dijelom ovu obnovu financira Grad Osijek, na čemu smo im zahvalni, rekao je župnik gornjogradske župe Adam Bernatović. Kako kaže Bernatović, ista situacija je i s crkvom s. Petra i Pavla, gdje obnova traje već nekoliko godina. – Postoji određeni iznos koji je potreban za obnovu Katedrale, ali on se teško može osigurati, pa zato obnova traje tako dugo. Kada bi se sredstva osigurala, obnova crkve s. Petra i Pavla i crkve Svetog Roka bila bi vrlo brzo gotova, zaključio je Adam Bernatović. Obnovljena Rokova crkva, vrlo je vjerojatno, dobit će novu rasvjetu po uzoru na stotinjak metara udaljenu katedralu, pa će ovaj dio grada dobiti još jedan spomenik kulture na ponos svih građana Osijeka. Autor: K. ŠATVAR Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr