Zemlja javna – cijena tajna

PULA – Zašto se naručuje procjena vrijednosti zemlje kada se istovremeno donose planovi koji će joj višestruko podići vrijednost? Tko normalan može prihvatiti procjenu od prosječnih 40 eura za svaki od šest milijuna četvornih metara brijunskog priobalja?

Procjena vrijednosti šest milijuna četvornih metara zemljišta kojim bi se trebala dokapitalizirati tvrtka Brijuni rivijera i dalje za javnost ostaje tajna. Naime, nitko od sudionika izrade tog dokumenta tijekom protekla dva tjedna nije želio Glasu Istre omogućiti uvid u procjenu koju je izradila sudska vještakinja Jelena Grubišić. Najprije smo za uvid zamolili direktora Brijuni rivijere Veljka Ostojića, koji nas je odbio iznoseći pritom tvrdnju da je u dokumentu, koji je ključna podloga za dokapitalizaciju, ukupno procijenjeno šest milijuna četvornih metara zemljišta vrijednih 244 milijuna eura. Ostojić je taj podatak autorizirao, a potom nakon tri dana na konferenciji za novinare mrtav-hladan izjavio da se zapravo radi o 594 hektara čija je vrijednost 235 milijuna eura. Devet milijuna eura više ili manje prava je sitnica u projektu čiji se inicijatori u javnosti razmeću milijardama eura vrijednosti cijele investicije.

Uvid u procjenu Jelene Grubišić nije dozvolio ni Elvis Drandić, čelni čovjek istarske Porezne uprave, koji nam je najprije rekao da ne bi trebalo biti problema oko uvida da bi potom sljedećih desetak dana bio nedostupan. U nekoliko telefonskih razgovora njegove su nam pomoćnice i tajnice poručile da uvid nije odobrio ravnatelj iz Zagreba, ali nisu željele reći kako se dotični zove i zbog čega nam zabranjuje uvid. Konačno, nakon deset dana ljubazna tajnica nas je izvijestila da je Drandić poručio da uputimo pisani zahtjev pa će se onda vidjeti. Zašto nam tako nije odmah rečeno – tajnica nije znala. Više o ovome pogledati na www.glasistre.hr Dražen MAJIĆ

]]>