Zemljište Sljemena postaje prva poduzetnička zona Zagreba

ZAGREB – Na zemljištu propale mesne industrije Sljeme u Sesvetama u roku od dva mjeseca trebali bi početi radovi na uređenju prve zagrebačke poduzetničke ili eventualno druge slobodne zone.

Grad je zemljište veličine oko 14 hektara i pripadajućim gospodarskim objektima kupio za 170 milijuna kuna u rujnu prošle godine nakon isplate otpremnina radnicima čime je prekinut njihov dugotrajni prosvjed na Markovu trgu. Površina se nalazi u zoni gospodarske namjene, a prvotna ideja je bila prenamijeniti ga i graditi stanove, ali se od te ideje odustalo u korist gospodarskog razvoja. Sve kupljene nekretnine nedavno su prebačene u holdning trgovačkih društava. Gradsko komunalno gospodarstvo i osmišljavanje poduzetničke zone će voditi Slobodan Ljubičić, direktori i GKG-a i Robnih Terminala i član Poglavarstva za upravljanje imovinom. Samo zakup “Zemljište je tek sada uknjiženo i nakon stupanja u posjed krenut ćemo u realizaciju poduzetničke ili slobodne zone, odluku ćemo donijeti u roku od 30 dana jer razmatramo obje mogućnosti. Pozvat ćemo zainteresirane tvrtke kako bismo dogovorili što bi trebalo graditi. Sigurno je da grad nikome neće dati zemljište i hale u vlasništvo jer je ono predragocjeno, nego samo u zakup”, kaže Ljubičić.GKG će nakon provedenih konzultacija s tvrtkama podići kredit za komunalno opremanje zemljišta i sagradit će hale potrebne za rad koje će davati u zakup. Gospodarski objekti Sljemena i Sljemena tvornice stočne hrane koji zauzimaju više od 17 tisuća četvonih metara zemljišta bit će porušeni. Dvojba poduzetnička ili slobodna zona nastala je jer grad nema iskustava s poduzetničkim zonama, a s druge strane Robni terminali imaju koncesiju za slobodnu zonu Jankomir koju bi mogli proširiti i na prostor bivšeg Sljemena.

Procjena ulaganja Ta slobodna zona najveća je u Hrvatskoj i lani je ostvarila promet od gotovo dvije milijarde kuna, tj. više od 17 ostalih slobodnih zona u Hrvatskoj. Ljubičić tvrdi da će prednost u ulasku u novu zonu imati proizvodne djelatnosti koje će zapošljavati što je više moguće ljudi, ali je osnovni uvjet jednak za sve – čista, tj. ekološki neškodljiva tehnologija. Oni će imati i najpovoljniji zakup. Grad još nije napravio procjene koliko bi trebalo uložiti u zonu, nego bi to trebalo biti određeno nakon razgovora sa zainteresiranim poduzetnicima.“Novac nije problem i dići ćemo kredit, koliko god bude potrebno za gradnju”, poručuje Lubičić.Za razliku od većine gospodarskih zona u Hrvatskoj koje se trude privući poduzetnke, Zagreb može birati koga želi jer zemljišta nema, a zanimanje je veliko. Slobodna zona na Jakomiru, koja ima osam hektara, potpuno je popunjena. Ako se cijene zakupa iz nje precrtaju i na Sljeme, zavisno o dugoročnosti zakupa i korištenja usluga, četvorni metar zatvorenog prostora kretao bi se od 3,6 do 7,67 eura, a otvorenog od jednog do dva i pol eura. Za tvrtke koje proizvode maksimalna cijena je pet eura, a skladištenje i ostale djelatnosti naplaćuju se 7,67 eura po kvadratu. Tvrtke koje promijene djelatnost za koju su dobile zakup ili ne plaćaju gube pravo na zakup, a hale se iznajmljuju sljedećem zainteresiranom. www.poslovni.hr

]]>