Zemljište za turistički kompleks po osam eura

ZADAR – Nakon što je općina Preko sredinom prošlog mjeseca oglasila natječaj za prodaju 50 hektara zemljišta za izgradnju turističkog kompleksa s pet zvjezdica na zapadnoj strani otoka Ugljana, uzbunili su se lokalni duhovi.

Natječaj je, naime, raspisan iako je usvajanje novoga općinskog plana u trajanju, početna cijena za atraktivnu lokaciju u uvali Prtljug određena je na skromnih 8 eura po četvornom metru, rok za prijavu je 15 dana, a pristigle ponude neće biti javno otvarane! Uz sve to, Zadrom se zakotrljala priča da se prodaja terena od pola milijuna kvadrata zapravo namješta zadarskom “kralju” poslovnih prostora Zvonimiru Grofu Nižiću i sveprisutnoj Hypo Alpe Adria Banci. Ne želim govoriti o imenima, ali sam oštro protiv takve prodaje, izravan je Mario Košta, član Općinskog vijeća Preka iz redova HDZ-a. Za prodaju terena je, kaže, doznao od drugih, pet dana pošto je prodaja oglašena u Narodnim novinama (19. rujna), a nakon toga još samo u lokalnim novinama.

Insajderska informacija Općinsko vijeće nije upoznato s prodajom, o tome se govorilo samo u kuloarima. Natječaj se poziva na uvjete iz općinskog plana, a on je tek prošao javnu raspravu i čeka na usvajanje. Po starom planu na predviđenoj zoni nije moguće građenje i pripada katastarskoj općini Lukoran. Sve je to napravljeno namjerno, jer onaj tko ima insajdersku informaciju da će plan proći, u startu je eliminirao 80 posto konkurenata, dodaje Košta naglašavajući da prema uvjetima iz natječaja zainteresirani moraju priložiti bankovnu garanciju od 26 milijuna kuna, koliko iznose tri godišnja općinska proračuna. To vam je kao da vlada prodaje državnu imovinu u vrijednosti tri godišnja proračuna, a da predstavničko tijelo o tome ne obavijesti. Pa tko će se javiti na natječaj objavljen samo u Narodnim novinama i lokalnom tjedniku? Ovlašteno Poglavarstvo Po načinu na koji se radi i ishitreno prodaje dragocjeno zemljište, sve me podsjeća na aferu Paška rebra. Tamo je procjenu vrijednosti terena dala porezna uprava, a ovdje sudski vještak, i to u visini kao da se ne radi o građevinskom zemljištu, kazuje vijećnik Košta. Načelnika općine Preko Antu Jerolimova iz HDZ-a dobili smo u ponedjeljak, samo dan prije isteka roka za prijavu na natječaj. Upravo se vratio s dvotjednog boravka u SAD-u.

Natječaj se zatvara u petak, a ne u utorak, jer je u lokalnim novinama oglašen tri dana poslije Narodnih novina. Uvjeti natječaja dobili su suglasnost MO-a Lukorana i Općinskog poglavarstva koje je ovlašteno za prodaju imovine. Odluku o najpovoljnijoj ponudi na prijedlog stručnog povjerenstva za provedbu natječaja donijet će Poglavarstvo, a prije toga će svi biti konzultirani, uključujući i Općinsko vijeće. Natječaj je rigorozan i transparentan, nema nikakvog govora o namještanju, kaže Jerolimov uz napomenu da će konačnu riječ o kupcu dati Općinski odbor HDZ-a, jer su njegovi članovi ujedno i članovi Općinskog vijeća i Općinskog poglavarstva. piše Ivica NEVEŠĆANIN Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>