Zgrada na Sisplacu ponovo »na bubnju«?

PULA – Stanari zgrade Sisplac 2 i 4 već su se nebrojeno puta našli u apsurdnoj situaciji kada im je zgrada skoro završila »na bubnju«. Zadnji put to se dogodilo pretprošle godine.

Tada je ovrha zaprijetila vlasnicima stanova zbog duga Gradine inženjeringa, tvrtke koja je izgradila zgradu i prodavala stanove, a na čije je ime još uvijek upisano zemljište na kojem se zgrada nalazi. Ovih dana stanari 30-ak stanova i poslovnih prostora proživljavaju sličnu situaciju. Radi se o još jednoj hipoteci čija je vrijednost oko 20 tisuća kuna sa sudskim troškovima i pripadajućim zateznim kamatama. Ovrhe rezultiraju nemogućnošću upisa vlasnika u zemljišne knjige, stoga i nakon izrađenog etažnog elaborata stanari moraju pokrenuti sudski spor radi zaštite svoje imovine i prava. Neslužbeno doznajemo da je riječ o nadoknadi plaća jednoj od bivših djelatnica Gradine inženjeringa. Iako je tvrtka Gradine inženjering podmirila dugovanja iz 2004. godine koja su tada iznosila ukupno 625 tisuća kuna, u međuvremenu su stigle nove ovrhe, pojašnjava direktorica Eki inženjeringa Smiljana Božac, tvrtke kojoj su stanari povjerili upravljanje zgradom. Iako je to bila ugovorna obveza investitora, odnosno Gradina, Eki inženjering je po ovlaštenju suvlasnika izradio geodetski snimak i provedbu elaborata. Božac je ovih dana od direktorice Gradina Božene Črnac tražila informaciju kada će skinuti teret, odnosno podmiriti dugovanja. Uz već uobičajeno neprimjereno ponašanje, odnosno vrijeđanje putem telefona, Črnac je ipak odgovorila da će to riješiti kroz 15 do 20 dana. Pokušali smo je telefonski kontaktirati, no u kratkom nam je obraćanju odgovorila da će nam na pitanja odgovoriti samo pismenim putem. Iako ovršni postupak navodno još nije pokrenut, vlasnici stanova se u svakom slučaju ne žele naći u situaciji iz 2004. godine kada im je Zaključkom o prodaji nekretnine upućen poziv da zainteresiranim ponuditeljima omoguće nesmetani ulazak i razgledavanje. Pritom su i upozoreni da u suprotnom mogu biti udaljeni s nekretnine, a izreći će im se novčana kazna od pet tisuća kuna.

Ostaje im nada da neće »leći« još koja nova ovrha, budući da ih one sprečavaju u upisivanju vlasništva u zemljišne knjige. Naime, upis će moći provesti tak nakon što ovrhovoditelj, odnosno tužitelj u cijelosti namiri dugovanja. Najblaže rečeno, nesavjesno i neodgovorno je ponašanje rukovodećih iz tvrtke Gradine inženjering koji uopće dovode u takvu situaciju stanare kojima su prije desetak godina prodali stanove i poslovne prostore. U nezavidnoj novonastaloj situaciji stanari se žale da im ne preostaje ništa drugo doli »visjeti« na sudu, odnosno na oglasnoj ploči provjeravati je li zgrada ponovo na javnoj dražbi. S obzirom na to da je jedan od stanara sasvim slučajno došao do takvih šokantnih saznanja 2004. godine, sada smo na oprezu, kažu stanari. Iako će se možda teret, odnosno dugovanja uskoro i podmiriti, neizvjesnost i bojazan stanara zbog eventualne prodaje zgrade ne prestaju. Neovisno o razlozima, ovo su posljedice neunošenja nekretnine u zemljišne knjige nadležnog suda. S. ROJNIĆ SINKOVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>