Zgrada skoro pokrivena, financiranje još ne

BALE – Općina nije dobila ni kune za rekonstrukciju opožarene škole, iako je u državnom proračunu osigurano 1,5 milijuna kuna, a još toliko obećala je Talijanska unija, te Istarska županija pola milijuna

Obnova stare zgrade baljanske škole nastradale u požaru lanjskoga lipnja napreduje prema planu. Graditelji iz pazinskog »Vladimira Gortana« dovršili su glavne rekonstrukcijske radove. Obnovljena je temeljna, izgrađene dvije međukatne te krovna konstrukcija, a trenutno se postavlja krovište. Za prekrivanje upotrebljava se nova vrsta kupa kanalica, proizvedenih od nekoliko vrsta gline, tako da izgledaju kao da su stare, a imaju i zub kojim se »hvataju« za drvene letve čime se sprječava proklizavanje. Šef gradilišta Uroš Ardalić i nadzora gradnje Mario Marich su nam rekli da su takvu vrstu crjepova pronašli u Italiji, pa će sigurno naći primjenu u obnovi povijesnih jezgri naših gradića, koje su, poput Bala, pod zaštitom konzervatora.

Ardalić nam je rekao da su u zgradi postavljeni glavni dovodi struje, vode i grijanja, pa nakon dovršenja krova slijedi gradnja pregradnih zidova, postavljanje instalacija te vanjsko i unutarnje žbukanje. Graditelji su malo ispred utvrđenih rokova, pa smatraju da će posao dovršiti 10. siječnja iduće godine, što je zadani rok, kako bi drugi dio školske godine baljanski mališani proveli u uređenoj školi. U zgradu će se iz Lovačkog doma, koji je privremeno preuređen za školske potrebe, preseliti dva vrtića, hrvatski i talijanski, i niži razredi dvaju područnih odjeljenja rovinjskih osnovnih škola, hrvatske Jurja Dobrile i talijanske »Bernardo Benussi«.

Izrađuje se projektna dokumentacija za školsku sportsku dvoranu. Nakon što je Općinsko vijeće prihvatilo idejno rješenje zagrebačkog arhitektonskog studija 3LHD, upućen je zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. Kako su u međuvremenu dobivene suglasnosti, posebno konzervatora, što je zbog uklapanja dvorane u povijesnu jezgru bilo najzahtjevnije, ovih se dana očekuje dobivanje dozvole. Studio 3LHD već priprema glavni projekt. Prema općinskim planovima, dvorana bi se trebala početi graditi početkom iduće godine.

Od načelnika Edija Patrovicchija jučer smo saznali da, usprkos velikim obećanjima, Općina još nije dobila nijednu kunu za rekonstrukciju opožarene škole. Stoga je Općina sama s 1,2 milijuna kuna morala preurediti Lovački dom da djeca iz vrtića i učenici ne bi putovali u Rovinj. Platila je i prvi račun za rekonstrukciju škole. Inače, u državnom proračunu je za obnovu opožarene baljanske škole osiguran milijun, a rebalansom još 500 tisuća kuna. Toliko je sredstava, 1,5 milijuna kuna, obećala i Talijanska unija, čije se sjedište također nalazilo u zgradi uništenoj požarom. Županija je obećala dodatnih 500 tisuća kuna, ali nitko još nije ništa uplatio. Prema prihvaćenoj ponudi »Vladimira Gortana«, za rekonstrukciju školske zgrade potrebno je oko pet milijuna kuna. Za školsku dvoranu valjat će osigurati oko šest milijuna kuna, a prava će se cijena saznati nakon dovršetka glavnog projekta i natječaja s tenderom. A. POKRAJAC Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr