Zidarski radovi na sudu 24 godine!

ZAGREB – Zbog otklanjanja nedostataka na zidarskim radovima, Općinski sud u Rovinju vodi postupak već više od 24 godine! Ustavni sud je odlučio prekinuti to stanje, te je ovih dana zatražio od rovinjskog suda da postupak okonča za šest mjeseci, a oštećenoj strani dodijelio je odštetu od 10.500 kuna zbog dugotrajnosti postupka.

Sve je počelo 1981., kada je M.M. podnio tužbu Općinskom sudu u Rovinju protiv M.P.-a zbog loše izvedenih zidarskih radova, tražeći naknadu štete. Rovinjski sud tada je donio dvije presude, koje je ukinuo tadašnji Okružni sud u Puli, te je sve vraćeno sudu u Rovinju na ponovno postupanje. Međutim, sud u Rovinju stalno je odugovlačio s donošenjem presude,a 1998. tužena strana je umrla. 

Tada slijedi novi zaplet. Naime, iako je rovinjski sud te iste godine proveo ostavinski postupak u kojem je utvrđeno da tuženi M.P. ima nasljednicu, sud nju tek 2004. poziva da preuzme postupak za naknadu štete tužitelju M.M. No, ročište u tom postupku zakazano je tek nakon godinu i pol, u ljeto 2005., a sve još nije gotovo.

Ustavni sud zaključio je da nije bilo nikakvog opravdanja za ovakvo otezanje s postupkom, jer jer riječ o jednostavnom slučaju, u kojem M.P. ničim nije pridonio odugovlačenju. Na potezu je sada rovinjski sud, koji mora izvijestiti Ustavni sud je li poštivao rok za donošenje presude. [Biljana Bašić] Izvor: vjesnik.hr

]]>