Zimski vrt i tende

Tende su rješenje prilagođeno i primjereno svakoj individualnoj potrebi, učinkovito štite od sunca i moguće ih je kombinirati sa drugim tehničkim sjenilima.  

Poglavito kao dobro i prihvatljivo rješenje za osjenčavanje pokazale su se na zimskim vrtovima.

Ravne i zglobne tende

Ravne i zglobne tende klasične su izvedbe tendi za terase i balkone. Zahtjevi zglobne tende za prostorom neznatni su: zahvaljujući tendama sve je prostore moguće učinkovito osjeniti neovisno o njihovoj veličini. Nosivi elementi zglobne tende jednostavno se skupljaju zajedno s tendom i gotovo su nevidljive.

Nagibni kut tendi moguće je prilagoditi bilo kojem položaju u kojem se sunce nalazi – od horizontalnog do okomitog. Ravne tende često su dostupne u kazetnim izvedbama – ovakva izvedba tendu učinkovito štiti i pojačava je. Kazetni oblici variraju od pravokutnih, preko okruglih do ovalnih.

Posebno praktično rješenje su zglobno – ukošene tende koje se svojim dizajnom harmonično uklapaju u fasade objekata i tako ne samo da štite od sunca nego daju poseban oblikovni detalj mnogim javnim zgradama, bolnicama, domovima, školama…

Tende za zimske vrtove

Tende za zimske vrtove kompletirale su cijeli asortiman. Ove su tende posebno izrađene za osjenčavanje staklenih površina na zimskim vrtovima. Poseban sustav kod ovih tendi osigurava da su uvijek zategnute.

Pokretanje i upravljanje tendama za zimske vrtove

Kad je riječ o dnevnom korištenju tendi preporuča se ugradnja elektromotora za njihovo pokretanje. Motor se u pravilu ugrađuje tako da je praktički oku nevidljiv i istovremeno zaštićen od sunca.

Tende za zimske vrtove mogu se automatski pokretati s obzirom na atmosferske prilike koje vladaju vani no u sebi imaju dovoljno osjetljiv senzor koji se ne uključuje odmah na pojavu samo nekoliko oblaka, osim toga senzor za kišu također učinkovito štiti tendu od vlage.

Kod izbora tendi na raspolaganju stoji velik broj modela različitog dizajna: jednobojne, šarene, s uzorcima – u svim mogućim bojama. Konstrukcijski dijelovi tendi sastavljeni su od visokovrijednih i dugotrajnih materijala kao što su aluminij. Svako je pojedini vidljivi dio moguće presvući određenim premazom i tako ga uskladiti uz drugi materijal.

Sjenila ili više od toga

Ljeto bez sjenila isto je kao kuća bez prozora – prilično neugodna situacija. Napokon pravo sjenilo ne zaustavlja samo zasljepljenje koje tijekom ljetnih mjeseci proizvode sunčeve zrake nego naš svakodnevni stambeni prostor štiti i od pregrijavanja.

Idealan partner za zaštitu od vrućine i prejake dnevne svjetlosti predstavljaju tende za terase i zimske vrtove, zatim vanjske žaluzine i venecijaneri na fasadi, a tu su i vrlo atraktivni i lijepi proizvodi koji se koriste s unutarnje strane – kupac će zasigurno pronaći rješenje koje jamči kvalitetnu osjenčavanje svih horizontalnih, okomitih ili kosih površina u domu.

Tende su izrazito dobro rješenje za osjenčavanje prostora tijekom ljetnih mjeseci, no i u ljetnim mjesecima moguća je pojava snažnog vjetra i nevremena, stoga je dobro što su mnogi sustavi tendi opremljeni senzorima koji reagiraju na vjetar i kišu – senzor se nalazi točno na mjestu koje je pod najsnažnijim udarom vjetra.

Čim senzor detektira određenu jačinu vjetra tenda se uvlači, a po prestanku vjetra i izlasku sunca tenda se ponovno vraća u prvobitan položaj.

]]>