Zimski vrtovi za uživanje

Loše napravljeni zimski vrt može nam biti najgora noćna mora, a osjećaj se pojačava kad se sjetimo kolika smo sredstva uložili da bi ga imali.Prvo trebamo odrediti položaj i namjenu zimskog vrta, zatim bi trebali u suradnji sa stručnjakom odrediti oblik zimskog vrta, provjeriti sve građevinske elemente bitne za smještaj zimskog vrta i njegovo pravilno funkcioniranje.

Naime, zimski vrt trebao bi biti postavljen na armiranobetonsku ploču sa dobro izoliranim estrihom (makar prema našim željama može biti postavljen i na drvenu konstrukciju ali opet kvalitetno izoliranu).

Spoj zimskog vrta na kuću treba biti izveden na način da se izbjegnu toplinski mostovi i ds se osigura dobro brtvljenje spoja. Nije svejedno što ćemo izabrati kao strop zimskog vrta – da li će to biti kombinacija panela i stakla ili samo staklo ili neki drugi materijal (leksan i sl.), također nije svejedno što je iznad našeg zimskog vrta.

Iznad zimskog vrta može biti neki balkon, prozor s teglama cvijeća i sl. , dakle na strop zimskog vrta postavljaju se osim vodotjesnosti i termoizolacijskih zahtjeva i zahtjevi na sigurnost ljudi koji borave u zimskom vrtu .

Najčešće ćemo za krovna stakla u zimskom vrtu izabrati kaljena ili ljepljena stakla ovisno o uvjetima, ali sigurno moramo izabrati takvu kombinaciju stakla koja će nas sigurno čuvati u slučaju pada predmeta na krov zimskog vrta.

To znači da ispuna krova zimskog vrta mora u slučaju pada nekog predmeta dovoljne snage da tu ispunu razbije, preuzeti veći dio kinetičke energije predmeta, a ako puca mora puknuti na takav način da nas njeni djelovi ne mogu ozlijediti.

Dodatna oprema zimskog vrta ovisi o položaju zimskog vrta i klimatskoj zoni gdje je zimski vrt smješten te o primarnoj namjeni prostora – prema tome odlučujemo koja ćemo sjenila upotrijebiti za zimski vrt, kako ćemo osigurati zračenje zimskog vrta – prirodno, sa serijskim zračnicima i turbinom, pomoću klima uređaja, itd.

Također prema željama i namjeni određujemo sastavne elemente zimskog vrta – da li su to klizne ili harmo stjene ili je zimski vrt opremljen samo prozorima i fiksnim elementima , itd.

]]>