Zlorabljeni radnici plaše se ostati i bez posla na crno

SLAVONSKI BROD – U jednoj privatnoj graditeljskoj firmi radi se katkad i šesnaest sati na dan, nerijetko i bez dana tjednoga odmora, što, dakako, nije ni odgovarajuće plaćeno.

Drugi poslodavac zapošljava s fiktivnim ugovorima koji teško da bi prošli iole ozbiljniju zakonsku provjeru, plaća u “kešu”, na ruke, kako mu se kad hoće, a na upite zašto i dokad tako, odgovor je uobičajen za takve (ne)prilike dijela tranzicijskog poduzetništva: “Ako vam se ne sviđa, možete ići”. I u firmi jednog ovdašnjeg saborskog zastupnika mjesecima već kasne plaće pa radnici, ako i imaju ugovore o radu, ostaju bez doprinosa. To su samo neki primjeri rada na crno i sive ekonomije od onih stotinjak čije su se žrtve u proteklih nekoliko mjeseci javile na telefon brodskoposavskog SSSH, u godini koju je taj sindikat, uz potporu još tri sindikalne središnjice (HUS, MHSJS – javne službe i UNICRO – usluge), proglasio godinom borbe protiv iskorištavanja radnika.

Što telefonom, što osobno javilo ih se oko stotinu, iako svi znamo da ih je znatno više – kaže županijski povjerenik SSSH Antun Štivić. A i od njih samo se dvadesetak odvažilo popuniti naš upitnik, iako im jamčimo tajnost podataka. Plaše se da, iako zlorabljeni za minimalac, bez osnovnih prava, često bez staža i zdravstvenog osiguranja, ostanu i bez toga. A popunjeni upitnici završavaju u središnjici SSSH u Zagrebu, koja će na takve poslodavce prvo djelovati preko komora i cehovskih udruga, tek potom, ne bude li promjena, ići i prema inspekciji rada, koja je ionako, očigledno je iz brojnih primjera, nedovoljno učinkovita.Rad na crno najčešći je u graditeljstvu, ugostiteljstvu i trgovini, sve više i u metalskoj branši. “Prednjače” male privatne tvrtke i obrtnici.

Dovoljno je uzeti statističke podatke o zaposlenima čiji ih poslodavci uredno prijavljuju i plaćaju doprinose, a s druge strane broj nezaposlenih i usporediti ih s brojem korisnika socijalne pomoći i ukupno stanovnika županije pa vidjeti da tu nešto ne štima, tj. da je rad na crno široka pojava – zaključuje Štivić. Kad bi državne inspekcije više radile, bilo bi ga manje. Mi nismo inspekcija, ali ne možemo biti ni nijemi promatrač iskorištavanja radnika. SSSH će prve rezultate akcije obznaniti u listopadu. Autor: Z. MATIČIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr