Znak “@” umjesto “et” trebalo bi čitati “pri”

OSIJEK – U hotelu “Waldinger” Milica Mihaljević, profesorica hrvatskog jezika iz Zagreba, održla je predavanje o hrvatskom računalnom nazivlju i njegovoj praktičnoj primjeni.

Tom je prilikom istaknula prednosti i nedostatke infomatičkih pojmova uspostavljenih u hrvatskom jeziku nakon masovnog pojavljivanja informatičke tehnologije na našem tržištu. “Osnovno pitanje koje se postavlja je, treba li koristiti engleski ili hrvatski jezik za računalne pojmove. Problem predstavlja i konstantno pojavljivanje novih pojmova pa je vrlo teško priviknuti se na korištenje nekih hrvatskih riječi, kaže Mihaljević. Kao najveći problem s informatičkim nazivljem izdvojila je znak “@”, sastavni dio e-mail adresa koji većina korisnika Interneta u Hrvatskoj čita kao “monkey”.

“Taj se znak pravilno čitata “et” ako želimo koristiti englesku riječ dok se na hrvatskom se kaže “pri”, što je posve prihvatljivo no nedovoljno rasprostranjeno. Drugi jezici imaju svoje riječi koje opisuju taj znak, a mi koristimo englesku riječ koja se u engleskom jeziku uopće ne koristi za taj pojam – naglasila je Milica Mihaljević. Tijekom predavanja spomenuti su i hrvatski nazivi koji nisu zaživjeli poput “istiskivač” što je trebalo zamijeniti “pisač”, a izazvali su smijeh okupljenih, većinom studenata. (I.S.)

]]>