Zračna luka Klisa nagodinu dobiva 900 metara rasvjete za slijetanje

OSIJEK – Zračna luka Osijek raspisala je javni natječaj za nabavu i postavljanje svjetlosne opreme na aerodromu, a njeno se postavljanje očekuje iduće godine.

Blanka Strahonja, direktorica Zračne luke, pojasnila je kako je natječaj raspisan nakon što je Zračna luka načinila Projekt završetka rekonstrukcije svjetlosnog sustava, a što im je bila obvezna kako bi se na osječki aerodrom postavila devetstometarska prilazna rasvjeta za slijetanje aviona. – Projekt prilazne rasvjete stoji 2,2 milijuna kuna, a sredstva će biti osigurana iz državnog proračuna. Naša zračna luka čeka i postavljanje sofisticirane radionavigacijske opreme za što je zadužena Kontrola leta. Riječ je o sustavu za precizno instrumentalno slijetanje, odnosno o sustavu koji bi omogućio sigurnije slijetanje aviona u vrijeme kada su otežani meteorološki uvjeti, kaže Blanka Strahonja. Što se tiče slijetanja i polijetanja u zimskim vremenskim uvjetima, odnosno u slučaju snijega, aerodromska je zimska služba spremna. Jučerašnji snijeg, kazala nam je direktorica, nije pravio probleme, odnosno nije bilo potrebe za intervencijom.

Inače, Osijek je jedini grad u Hrvatskoj s velikim aerodromom s kojim, kako je istaknuto na Poglavarstvu Osječko-baranjske županije, nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines nema redovitu liniju. Stoga je pokrenuta inicijativa od koje se očekuje da i Osijek napokon dobije redovite zračne veze. Strahonja je ocijenila tu inicijatvu vrlo optimistično i procjenjuje da bi zajedničkim angažmanom Osijek mogao dobiti redovitu liniju više puta tjedno bar prema Zagrebu ili Splitu. Podsjetimo, na aerodrom trenutno redovito slijeću avioni iz Tanzanije s ribom za europsko tržište, a Strahonja kaže kako se nada da će se broj letova, koji je ljeti bio smanjen na pet do šest mjesečno, sada ponovno vratiti na deset do dvanaest. Zračna luka pruža i usluge te sredstva za paketnu distribuciju, a kako bi u cijelosti iskoristili skladišne kapacitete kojima raspolažu pregovara se o zakupu skladišta. Strahonja napominje da su već dobili upite za zakup carinski skladišnih prostora. Autor: D.PEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>