Inovacije u uredu: sada i tepih razmišlja

OPREMANJE UREDA – U modernim velikim uredima je sve uglavnom umreženo: od računala preko elektronskih termin-kalendara pa do telefona, klime i rasvjete.

Jedno uredsko područje su izumitelji previdjeli: POD. Koliko se potencijala krije u tehnološki neiskorištenoj površini shvatili su proizvođači tepiha Vorwerk i tehnološki koncern Infineon- tako su razvili inteligentni tepih.

«Thinking Carpet» naziva se prototip, koji na svojoj stražnoj dvoslojnoj strani ima mrežu najmanjih računala, međusobno povezanih.»Mikročipovi znaju u kojoj se prostoriji nalazite i koliko imate susjeda», objašnjava princip Reiner Schoenrock, glasnogovornik firme Infineon iz Muenchena. Kako svaki čip može komunicirati sa svojim susjedom, informacije se prenose kroz mrežu munjevitom brzinom-kao kod lanca za gašenje požara, gdje se vedro s vodom prenosi velikom brzinom u nizu od jednog do drugog,» kaže Schoenrock. Svi prikupljeni podaci se preko serijskog sučelja prenose na priključeni računalni sustav.Koje će informacije dospjeti u računalo određuju osjetnici između mikročipova, koji su raspoređeni u vidu šahovskog polja. Tlačni osjetnici čine tepih učinkovitim alarmnim sustavom koji registrira svako kretanje. Tako Vi znate gdje se u velikim uredima nalaze drugi ljudi , te tako možete individualno prilagoditi i rasvjetu. Osim toga osjetnici za temperaturu i vlažnost omogućuju primjerno upravljanje klimom u prostorijama.

Pametni bi podni oblog trebao fungirati i kao spasilac života: ukoliko na podu registrira ležeće tijelo, on na bazi nepromjenjenog tlaka i istovremeno povišene temperature automatski poziva prvu pomoć. Dodatno integrirani LED može poslužiti kao fleksibilni putokaz , te može pokazati primjerici izlaz u slučaju nužde u slučaju dojave požara . « U budućim vizijama razmišljamo i o osjetnicima za svjetlo, dojavu dima i zvukova,» kaže Schoenrock.

Dizajn čipova i mreže «Thinking Carpet» postavio je pred izumitelje poseban izazov-kasnije su pred pametni tepih postavljeni i novi drugačiji zahtjevi nego oni pred elektronske ugradbene dijelove. «Osnovni problem u svemu tome jeste: PRAŠINA Mi smo navikli razvijati naše čipove u ekstremno čistom zraku.Ta prostorna tehnika bila je u koliziji s industrijom tepiha, koja po definiciji sadrži prašinu ,» prisjeća se Schoenrock.Druga opasnost za inače osjetljive čipove bila je vlaga, kojoj su podovi inače bili često izloženi. Kako bi se čipovi mogli zaštiti razvijen je u Muenchenu novi zaštitni premaz. Kada bi bili mokri, isključivali bi se, a nakon sušenja bi ponovno bili u funkciji. Kako takve oscilacije ne bi dovele do pada cijele mreže, ona se također morala prilagoditi potrebama tepiha.Trik: organizirala se sama, ukoliko bi primjerice ispao jedan čip- bilo kratkoročno zbog vlage, bilo dugoročno zbog oštećenja-«susjedi» su naravno odmah tražili novi put povezivanja. Jedino je zbog fleksibilne mrežne konfiguracije bilo moguće da se «Thinking Carpet» izrađuje individualno kao i bilo koji drugi tepih. Već prema primjeni tepih može sadržavati i do 25 procesora po metru kvadratnom. Momentalno istraživači usavršavaju posebne ravne utične kontakte, kojima se može spojiti više tepih – staza.

Energiju inteligentne podne obloge dobivaju iz utičnice. Kod najveće gustoće od 25 procesora omogućena je momentalno snaga oko 2,5 W po m2- vrijednost koja će kod kasnijih verzija «Thinking Carpeta» samo padati . Već i danas su pojedini moduli tako štedljivi , da je pregrijavanje tepiha pa tako i mogućnost požara praktično potpuno isključena. Čipovi se za konačnu primjenu na prototipovima moraju smanjiti od 3,5 cm na oko 7 mm2. »Manji čipovi su još manje osjetljivi kada se hoda po tepihu. Kako struktura tepiha raspoređuje tlak, sićušni moduli praktično ništa ne osjete» objašnjava Schoenrock.

Još nije odlučeno hoće li se i u kojem obliku «Thinking Carpet» proizvoditi u komercijalne svrhe. Zato Schoenrock kaže:»Prototipovima želimo demonstrirati kako je moguće ugraditi takvu mrežu u tepih. Sada promatramo tržište, na kojim točkama postoje takve potrebe. Za mjesec, dva odlučit ćemo kako dalje.» Nakon dobivanja zelenog svjetla mogli bi se početkom 2007.godine pojaviti na tržištu tepisi koji razmišljaju , uz mogućnost odabira dizajna. Prve kvadratne metre već je rezervirao Infineon- i to za izložbeni prostor centrale u Muenchenu.