Izdržljivost parketa: Brinell-čvrstoća

S druge strane opet nije svaka vrsta parketa pogodna za svaku prostoriju: primjerice može li parketna obloga u izrazito frekventnim prostorima javnih objekata izdržati tražena opterećenja ovisi u znatnoj mjeri o njegovoj sposobnosti habanja, odnosno o njegovoj čvrstoći.

Ukoliko se dakle u nekoj prostoriji planira postavljanje parketa,svakako treba najprije definirati opterećenja kojima će isti biti izložen. Važnu ulogu pri tome igra frekventnost prostora , ali u kakvoj obući će se hodati po toj prostoriji. U spavaćoj sobi će parket biti najmanje opterećen, u hodniku u koji se ulazi u cipelama će opterećenja biti znatno veća.Različite vrste drveta indiciraju i različitu čvrstoću, zato je prije kupnje važno da se posavjetujete sa stručnjakom, koje vrste drveta odgovaraju određenim zahtjevima. Metoda Brinell-čvrstoće iskazuje kolika je sposobnost otpora parketne podne obloge na tlačno opterećenje na ograničenoj površini. Svakako treba misliti i na točkasto opterećenje od visokim i špicastih potpetica. Mjeri se u stvari otpor kojim se drvo suprostavlja djelovanju čvrstih tijela, a to s fizikalnog aspekta ovisi o specifičnoj gustoći drveta, u upravo po tome se različite vrste drveta međusobno razliku.

Specifična gustoća drveta ovisi opet o vlaknima drveta. Ukoliko drvo ima gusta vlakna bez ćelijskih šupljina znači da drvo posjeduje visoku gustoću i prema Brinell-testu opterećenja je vrlo izdržljivo. Brinell-čvrstoća se mjeri tako da se čelična kugla promjera 10 mm čvrsto tiska u parket određenom snagom oko 15 sekundi.

Na parketu se ostavlja još oko 30 sekundi te se nakon 15 sekundi opet uklanja s parketa. Utisnuta površina koja je ostala se zatim mjeri. Ovi testovi se moraju stalno ponavljati, jer Brinell-čvrstoća često varira kod iste vrste drveta. Kako je gustoća povezana s vlaknima drveta, bitno j i kako vlakna drveta rastu, a to opet ovisi o općim uvjetima rasta jednog stabla, klimatskim uvjetima kojima je stablo izloženo.Grubo rečeno za privatne stambene prostore, spavaće sobe, kod kojih nema većih opterećenja pogodne su sve vrste drveta. Za dječje sobe, dnevne boravke, hobi prostorije te hodnike treba uzeti u obzir dodatno opterećenje parketa, i koristiti listopadne vrste drveta kao hrast, bukva, javor i jasen, jer su izrazito robusni te odgovaraju opterećenjima parketa u privatnim kućanstvima.Egzotične vrste drveta kao duglazija podnose još veća opterećenja, još su čvršće te tako dolaze u obzir za industrijske podne obloge i podne obloge u javnim objektima.