Kako se postavljaju PVC podovi?

PVC podne obloge relativno je jednostavno postavljati. U velikom broju slučajeva PVC obloge moguće je postavljati i na starim podnim oblogama. No, pripazite na činjenicu da bi stare PVC obloge mogle sadržavati štetne ili otrovne tvari kao što je azbest.

Ako niste sigurni što trebate učinit najbolje je potražiti savjet stručne osobe. Kako bi polaganje PVC podnih obloga bilo uspješno podloga mora biti čista, ravna i suha.

Ako podloga nije ravna, neravnine je potrebno ukloniti a za tu svrhu možemo koristiti masu za izravnavanje. Moramo biti sigurni da se ispod PVC podnih obloga neće pojaviti vlaga jer se ove obloge u takvom slučaju ponašaju kao prava nepropusna brana. Problemi bi se posebno mogli pojaviti ako se PVC podne obloge stavljaju na drveni pod.

Prije postavljanja PVC podne obloge trebalo bi dan ranije skladištiti u prostorijama u kojima se postavljaju kako bi se prilagodile klimi tog prostora.

Isto pravilo vrijedi i za ljepilo ako se podne obloge lijepe. Ako veličina prostorije u koju se postavljaju podne obloge nije veća od 20 m2 onda se podne obloge ne moraju lijepiti. Čak je i kod većih prostorija ponekad dovoljno samo fiksirati rubove obloga dvoslojnom ljepljivom vrpcom.

Na tržištu postoje i takve ljepljive vrpce koje se po želji mogu vrlo jednostavno naknadno ukloniti. Posebno je to važno jer je na ovaj način moguće postavljanje PVC podnih obloga u onim prostorima u kojima se eventualno kasnije planira postavljanje laminata ili pločica.

Tijekom postavljanja i lijepljenja potrebno je razlikovati pločaste i trakaste podne obloge, a isto tako je važan i izbor određene vrste ljepila.

PVC podne obloge u pravilu se lijepe ljepilima sa vrlo niskim sadržajem otopina, disperzijskim ljepilima bez velikih emisija.

U posebnim slučajevima koriste se reakcijska ljepila (podovi koje kasnije nije moguće usisavati) ili kontaktna ljepila s velikim sadržajem otopina u svom sastavu. PVC podne obloge uvijek je potrebno spojiti. Spajanjem fuga pojedinih obloga zaštitit ćemo ljepljivu masu i podove osjetljive na vlagu. Razlikujemo termičko spajanje i “hladno” spajanje obloga.

PVC bez dodatnog “donjeg” sloja i PVC s dodatnim donjim slojem od korkmenta ili poliestera spajaju se termički. Najprije se gloda žlijeb, zatim se stavlja vrpca za spajanje između podnih obloga, ona se rastapa i na taj se način elementi spajaju. Kod “hladnog” spajanja tečno (hladno) sredstvo za spajanje pomoću mlaznice ubrizgava se u žlijeb podnih obloga. PVC podne obloge na tekstilnoj bazi i CV podne obloge spajaju se “hladnim” načinom.