Kako se ulji parketni pod

Osim lakiranja parketa postoji i varijanta uljenja parketnih podnih obloga. Tu se radi o vrlo staroj i dokazanoj metodi, koja je u odnosu na lakiranje bila posljednjih godina nepravedno zapostavljena.

Smatralo se da uljenje parketa zahtijeva od korisnika više njege i čišćenja od varijante lakiranja. Takve su tvrdnje međutim neopravdane, a visokokvalitetna ulja razvijena posljednjih godina ubrajaju se u jednako kvalitetnu zaštitu parketa kao i lakovi, naravno pod uvjetom da obje metode realiziraju stručnjaci.

Osim toga nauljeni parketi imaju prednost što se parcijalno pohabana mjesta mogu jednostavno popraviti, bez da ostatak površine trpi. Dakle nauljeni parketi se svakako mogu preporučiti.

Ukoliko se vrijedni, nadareni laici odluče za uljenje parketa. Svakako moraju voditi računa o slijedećem: uljenjem parketa se gornji sloj drveta učvršćuje, ulje mora prodrijeti duboko u drvo te zatvoriti sve postojeće pore, kako bi se onemogućio prodor vode i prljavštine.

Kod uljenja nema površinskog zaštitnog filma kao kod lakiranja, što nikako ne utječe na postojanost parketa na habanje.

Prilikom kupnje birajte samo visokokvalitetna ulja, koja u idealnim slučajevima ne sadrže otapala.

I kod uljenja parketa treba voditi računa o ravnomjernom provjetravanju, kako bi otrovna isparenja brzo napustila prostoriju. Inače ugodna, ravnomjerna klima u prostoriji doprinosi ravnomjernom sušenju ulja i dobrom rezultatu.

 

Kako se ulji parket

Prilikom nanošenja ulja se može raditi četkom ili valjkom, a svakako je potreban i gumeni brisač, ulje se naime mora nanijeti velikodušno, tako da se zatvore sve pore drveta, nakon kratkog djelovanja je važno pokupiti višak ulja, u protivnom mogu na drvetu nastati mrlje.

Ukoliko je taj radni proces završen uspješno te je naneseno onoliko ulja koliko je stvarno potrebno, ulje se mora obraditi specijalnom krpom i to najbolje kružnim pokretima.

Nakon vremena djelovanja od 24 sata slijedi poliranje, koje je u velikim prostorima teško izvoditi ručno. Ravnomjeran rezultat postiže se jednostavno strojem za poliranje. Kao i strojevi za brušenje parketa i strojevi za poliranje se nude u većim građevinskim prodavaonicama.

Uljiti se može i parket od pluta.

Općenito gledano uljenje parketa ne zahtijeva tako puno stručnog, zanatskog znanja i umijeća kao lakiranje, u svakom slučaju treba oprezno postupati s nauljenim krpama, jer su one iznimno zapaljive.