Kamene ploče i keramika

Pločice na stubištu

Kad se radi o postavljanju pločica na stubištu, svejedno radi li se o unutarnjim ili vanjskim površinama, najbolji savjet može dati iskusan i dobar majstor. Jer poglavito je važna sigurnost svih stanara i svakog tko koristi stubišni prostor kako se ne bi okliznuo na stubama jer bi ozljede uslijed pada mogle biti znatno veće nego na drugim vanjskim ili unutarnjim površinama – upravo iz ovoga razloga na svakom je majstoru velika odgovornost kod polaganja pločica na stubama. Iskusni majstori zasigurno znaju koje je oblike i profile najbolje postaviti i koji su formati i načini postavljanja najoptimalniji za uređenje prostora.

Keramika i podno grijanje

Keramičke pločice skupa s podnim grijanjem predstavljaju nepobjediv duo kad je riječ o ekološkoj prihvatljivosti ovih materijala, uštedi energije i zdravom i suvremenom načinu življenja. Tko planiranje i izvedbene radove oko postavljanja grijanja i kamena i keramike povjeri iskusnom i stručnom obrtu ili poduzeću može unaprijed biti siguran da će izbor sustava za grijanje, uređenje odgovarajuće podloge i izbor pojedine vrste keramičkih i kamenih obloga biti ispravno napravljen, a svi radovi precizno i pravovremeno obavljeni. Jedino na takav način vlasnik će pored kvalitetne usluge dobiti i kvalitetnu garanciju na obavljeni posao.

Kamen i keramika u stambenim prostorijama

Prirodni kamen, terracotta ili fina kamenina – plemenite keramičke zidne i podne obloge zahtijevaju vrlo kvalitetnu vrstu materijala, precizan način postavljanja kao i ispravan način obrade. To si zadaci koje na sebe preuzima majstor-keramičar jer on zna da plemeniti kamen ne oprašta propuste tijekom postavljanja, da terracotta tek nakon završne obrade trajno ostaje lijepom i da je fina kamenina građevni materijal neograničenih mogućnosti.

Osim toga majstor treba zajednički s vlasnikom pronaći tehnička i izvedbena rješenja na obostranu korist – s jedne strane vlasnik će biti zadovoljan obavljenim poslom a s druge strane majstor će dobiti vrijednu preporuku. Ovaj je zadatak svaki majstor dužan preuzeti na sebe.

Ljetni sjaj – popločane terase

Vanjske kamene i keramičke podne obloge vrlo su zahtjevne konstrukcije i ne praštaju nikakve propuste u svom postavljanju – dogode li se kakvi propusti njihove bi posljedice mogli ubrzo osjetiti. Svejedno radi li se o novogradnji, sanacijskim radovima svaki majstor za svaki situaciju mora ponudi ispravno rješenje kako bi svi elementi od podnožja do vrha bili optimalno međusobno prilagođeni. Osim toga na takve radove keramički obrt daje i potrebnu garanciju.

Prirodni kamen

Podne obloge od prirodnog kamena plijene svojom ljepotom. Prirodni sjaj površine kamena, njegova boja i živa struktura svaki zid i svaki pod na kojem se nalaze čine unikatnim djelom. Pogreške u postavljanju prirodnog kamena lako se mogu vidjeti i one općenito kvare cijelu sliku. Prirodni kamen zahtijeva vrlo stručnu i kvalitetnu obradu koju može ponuditi samo kvalitetno, iskusno i odgovorno poduzeće.

O prirodnom kamenu

Granit, gnajs, kvarcit

– otporni na niske temperature, vanjske vremenske utjecaje i postojani na utjecaj kiselina, vrlo čvrsti i otporni na habanje.

Mramor

– otporan na niske temperature i vanjske vremenske utjecaje, čvrst i otporan na habanje, nije otporan na utjecaj kiselina.

Vapnenac

– neke vrste vapnenca su donekle otporne na niske temperature i vanjske utjecaje, a neke uopće nisu. Otporan je na habanje, nije otporan na utjecaj kiselina.

Travertin

– vrlo dobro otporan na niske temperature i vanjske utjecaje, nije otporan na utjecaj kiselina. Pješčenjak – dobro otporan na niske temperature i vanjske vremenske utjecaje, srednje čvrst, nije ga moguće polirati.