Keramičke pločice – klase protukliznosti

Klasa 1;
Za prostorije s manjim naprezanjem primjerice stambeno područje u kupaoni ili spavaćoj sobi gdje možete hodati bosi ili u kućnim papučama, ali i kao zidna obloga.
Klasa 2;
Za prostorije sa srednjim naprezanjem primjerice kao zajednički dnevni boravak ili blagovaonica.
Klasa 3;
Za prostorije srednje jakih naprezanja recimo u hodnicima, predvorjima, na terasama i balkonima
Klasa 4;
Za prostorije s velikim naprezanjem, primjerice ulazno kućno područje, kuhinje, radno, – i gospodarsko područje
Klasa 5;
Za najveća naprezanja u svim prostorijama i na svim površinama koje su ekstremno opterećene kao recimo garaže, industrijski laboratoriji, i slično.

Protukliznost pločica

U industrijskom području arhitekti moraju strogo voditi računa da se već prema području primjene prostorija popločanih keramičkim pločicama koriste isključivo one pločice koje odgovaraju kako propisima strukovne udruge, tako i različitim propisima na razini EU. U industrijskom i javnom području polažu se isključivo keramičke pločice dokazanih proizvođača i od strane vrhunskih profesionalnih izvođača. Svaki majstor svog zanata glasno će kriknuti ako netko recimo dođe na ideju polagati obične keramičke pločice u kupalištima i bazenima.
U privatnom području situacija je drugačija. I ovdje se pločice uglavnom polažu“u vlastitom aranžmanu iako tu cvate uvelike rad na crno. Pločice se uglavnom kupuju prema optici (“ah, ove su baš krasne“!), a kućni majstor ne razmišlja o tome da postoje različite grupe protukliznosti i sigurnosti koračanja. Radnik na crno, čak i ako je iz struke, ne želi previše objašnjavati jer on radi samo ono što mu je zadao investitor ili vlasnik stana. Nije rijedak slučaj da se tako zidne pločice postavljaju na pod – naročito u privatnim kupaonicama. I to je temeljna pogreška!

Većinu padova prouzročila je premala protukliznost podne obloge.

Sigurnost koračanja – klasifikacijske grupe

U industrijskom području podne pločice propisane su u klasifikacijskim grupama R9, R 10, R11, R12 i R13. Pod tim se podrazumijeva da pločice imaju nagibni kut (kosina) od 3 do 10 ° (R9), 10 do 19° (R10), 19 do 27° (R11), 27 do 35° (R12) i preko 35° (R13) te malu, normalnu, povećanu, veliku pa čak i izrazito veliku vrijednost statičkog trenja, dakle da su već prema području primjene sigurne za koračanje.

Savjet: U privatnom stambenom području stavite podne pločice najmanje klasifikacijske grupe R9.

Vratimo se opet industrijskom spektru: Samo R-grupama još ništa nije napravljeno. Na benzinskim postajama ili klaonicama gdje na pod dospijevaju masne, pastozne odnosno viskozne supstance pločice moraju imati prostor za istiskivanje koji se opet klasificira u četiri V- grupe.

Klasifikacijska grupa za područje bosih nogu

Privatni vlasnik koji sebi želi urediti kupaonicu iz snova ili onaj koji želi u podrumu ili vrtu ugraditi bazen za plivanje moraju ove tekstove detaljno pročitati i proučiti. Jer ono što je u javnom području sauna, kupališta i bazena propis, u pravilu nije ništa drugačije ni za privatno područje.

Područja opterećena vlagom u kojima se hoda bosih nogu podijeljena su od strane savezne udruge nositelja osiguranja od nesreća javnog sektora (BAGUV) u tri klasifikacijske skupine već prema opasnosti od klizanja. Praktično sve podne keramičke pločice koje se u Njemačkoj nalaze na tržištu ispitane su na protukliznost te svrstane u klasifikacijske skupine. Prilikom testa osoba se kreće preko podne obloge naprijed i natrag. Podna obloga se tijekom testa sve više naginje dok se remenima osigurana osoba ne posklizne hodajući oprezno malim koracima. Postignuti nagibni kut jeste mjera protukliznosti i vodi ka svrstavanju podne obloge u klasifikacijsku grupu A (najmanji nagibni kut 12°), B (najmanji nagibni kut 18°) ili C (najmanji nagibni kut 24°). Klasifikacijske grupe vrijede unatoč definiciji nagibnog kuta samo za ravne podove. Dakle onaj tko želi postaviti pločice u vlažnom području s nagibom mora postaviti velike zahtjeve u pogledu protukliznosti podloge.

„Uglavnom suhi hodnici u kojima se hoda bosih nogu“, prostorije za presvlačenje“ „ uglavnom suha područja sauna i prostorija za odmor“ i njima slične prostorije moraju biti opremljene podnim pločicama klasifikacijske skupine A. Klasifikacijska skupina B koristi se uglavnom u područjima opterećenim vlagom, mokri hodnici, dna bazena i sl. Klasifikacijska skupina C jeste propis za stepenice za ulazak u vodu ili kod higijenskih bazenčića za pranje nogu.

Savjet svim korisnicima:
možete dospjeti u komplicirane procese za naknadu štete ako susjedovo dijete padne u Vašem bazenu i slomi nogu ili još gore što se može dogoditi da se prilikom ugodnog druženja na večeri saune jedan od gostiju posklizne pod mlaznim tušem i padne ; rezultat napukla baza lubanje što često ima i smrtne posljedice. Vaše obvezno osiguranje od odgovornosti neće Vam isplatiti naknadu štete uz obrazloženje da ste Vi skrivili nesreću nemarnim postupanjem.

Područja primjene pločica

Naravno da su keramičke pločice stvar ukusa, ali ipak prilikom kupnje treba voditi računa o nekim bitnim točkama.

Kupaonica;
Izbor boja ne ovisi samo o veličini prostorije već i o boji kupaonskog namještaja. U malim kupaonicama svakako treba izbjegavati velike formate pločica. Što se tiče protukliznosti i sigurnosti koračanja uzmite u obzir prethodno poglavlje.

Balkoni i terase
Pločice u ovom području nisu izložene samo velikim opterećenjima uslijed izraženih UV-zračenja, temperaturnih oscilacija i utjecaja atmosferilija, već moraju biti postojane na mraz. Uz to se balkoni i terase svrstavaju u vlažna područja. Zato vodite računa o prethodnom poglavlju.

Stepeništa

Za oblaganje stepeništa koriste se različiti materijali. Iznimno je važna sigurnost koračanja koja se postiže uporabom standardnih elemenata. Svejedno o kojoj vrsti se radi stepenice uvijek predstavljaju izvor opasnosti. Zato molimo Vas uzmite u obzir činjenice iz prethodnog poglavlja o zahtjevima u pogledu pločica za stepenice u vlažnom području i području gdje se hoda bosih nogu.