Koje ljepilo za parkete odgovara različitim parketnim oblogama

Koje ljepilo za parkete odgovara različitim parketnim oblogama

Ispravni odabir ljepila za parkete može izluditi one koji parkete polažu po sistemu sam svoj majstor, jer već ogromna ponuda parketa različitih vrsta čini odabir adekvatnog ljepila iznimno teškim. Kako se parketi danas jako razlikuju međusobno, najčešće prema odabiru materijala i pripremi, teško je savjetovati i preporučiti neku određenu vrstu ljepila.

 

Primjerice višeslojni gotovi parket traži drugačiju vrstu ljepila od brodskog poda. Investitor mora uzeti u obzir ne samo vrstu podloge na koju se parket polaže, već i materijal nosivog sloja parketne podne obloge. On može biti netretiran ili lakiran, što opet ima utjecaja na sposobnost apsorpcije ljepila.

Lakirani parket ne upija ljepilo tako brzo te se zato obrađuje nešto duže. Upravo u takvim slučajevima treba jako voditi računa o odgovarajućem ljepilu, u protivnom parket ne prianja trajno na podlogu.

Ljepila za parket razlikujemo između disperzivnih ljepila, ljepila na bazi otapala i ljepila na bazi reakcijskih smola. To su trenutno najzastupljenija ljepila na tržištu u području parketa, osim naravno još nekih vrsta ljepila, primjerice za restauriranje povijesnih parketnih podova, gdje se koriste specijalne vrste ljepila.


Disperzivna ljepila

Disperzivna ljepila su ljepila bazirana na vodi, imaju ogromnu prednost što su bez mirisa i emisije štetnih supstanci. Spoj lijepljenjem kod ovih ljepila vrši se tako što se voda predaje okolini, te započinje proces učvršćivanja.

Disperzivno ljepilo je pogodno za lijepljenje parketa neosjetljivih na bubrenje i bez naprezanja, jer kod ostalih vrsta parketa bi uslijed predavanja vode parket nabubrio, te bi tako svojstva lijepljenja bila značajno umanjena. Zato se disperzivno ljepilo, najprihvatljivije za ljudsko zdravlje i cjenovno vrlo povoljno, ne može koristiti za lijepljenje svih parketnih vrsta.

Isto tako s aspekta zdravlja prihvatljiva alternativa jeste praškasto ljepilo bez otapala, koje se miješa s vodom. Kako voda u ovom slučaju kristalizira, bubrenje nije tako izraženo. Ali ni ovo ljepilo nije prihvatljivo za neke vrste parketa.


Ljepila na bazi otapala

Međutim ljepila na bazi otapala, ili kako ih neki zovu ljepila na bazi umjetnih smola, pogodna su zbog svojih dobrih karakteristika lijepljenja za sve vrste parketnih podnih obloga. Tu svojstva podloge, materijali, karakteristike parketa igraju drugorazrednu ulogu, tako su ta ljepila efikasna.

To vrijedi i za sve traženije parkete od egzotičnih vrsta drveta. Nedostatak ovakvih univerzalnih ljepila predstavljaju potencijalni zdravstveni problemi, koje sobom nosi lijepljenje ljepilima na bazi otapala: već za vrijeme obrade je izloženost otrovnim parama velika, a učvršćivanje ljepila se odvija isparavanjem otapala. Naročito je opasno ako se ljepilo ne koristi ispravno, jer dugo nakon učvršćivanja ljepila evidentno je isparenja otapala u okolinu.

Pod greškama u primjeni se podrazumijeva recimo predebeli nanos ljepila ili prebrzo lakiranja, odmah nakon lijepljenja. Jednom riječju opreza s ljepilima na bazi otapala nikada dosta.

Osim toga treba voditi računa i o činjenicu da su sva ljepila za parkete na bazi otapala zabranjena još od 2006.godine.


Ljepila na bazi reakcijskih smola

Nasuprot tomu se ljepila na bazi reakcijskih smola preporučaju, jer ne samo što se pomoću njih realizira čvrst spoj, već imaju vrlo niske vrijednosti emisije štetnih tvari. Obično se prodaju kao jedno- ili dvokomponentno ljepilo, te je kao i ljepilo sa sadržajem otapala pogodno za sve vrste podloga i parketa.

Kako se tu radi o proizvodu bez vode, uprava su ljepila na bazi reakcijskih smola pogodna za lijepljenje parketa osjetljivih na vlagu. Ljepila na bazi reakcijskih smola učvršćuju veoma brzo kemijskom reakcijom veziva i vlage iz okoline, što zahtijeva vrlo brzo polaganje parketa.


Hibridna ljepila

Slično vrijedi za hibridna ljepila, koja će upravo zbog zabrane ljepila na bazi otapala, dobivati sve veće značenje. I ova ljepila su bez vode i učvršćuju se neutralno. Osim toga posjeduju cijeli niz pozitivnih svojstava, primjerice postojana su na UV-zračenje i djelovanje atmosferilija, prianjaju bez prethodnog tretmana i grundiranja na gotovo sve vrste podloga.

Pogodni su i za komplicirane prostore, za niske temperature. Hibridna ljepila su ispravan odabir za gotovo sve vrste parketa, iako još uvijek nedostaju parametri dugovječnosti kod egzotičnih vrsta parketa i određenih načina tretiranja drveta.