Kvaliteta površine parketa – uljenje parketa

Kvaliteta površine parketa – uljenje parketa

Ulja za parkete se danas na tržištu nude u različitim varijacijama boja, sastavnih elemenata i kvaliteta. Već prema uporabi je važno odabrati pravu vrstu. Onaj tko želi tretirati uljem za parkete neobrađeno drvo, svakako mora odabrati specijalnu vrstu ulja od onoga tko želi njegovati već obrađeno drvo. U međuvremenu postoje već ulja koja se mogu koristiti za obje varijante.

U pravilu je jedna litra ulja dovoljna za površinu od 8 do 16 m2. To naravno ovisi o drvetu koje će se tretirati i o njegovim svojstvima.

Za neobrađeno drvo je naravno potrebno više, a za obrađeno drvo manje ulja.

Za velikoplošne projekte se preporuča uporaba stroja za poliranje, koji se može uzeti u najam u svim većim građevinskim prodajnim centrima. Stroj osigurava ravnomjerno nanošenje ulja i sprečava stvaranje curotina i mrlja. Osim toga rad strojem je brži i ugodniji od ručnog poliranja.

Manje prostorije se naravno mogu polirati ručno. Ukoliko se polira više prostorija odjedanput, preporuča se svakako uporaba stroja za poliranje.

Općenito se preferira uporaba ulja proizvedenih od biljnih supstanci. Imaju duži vijek trajanja i ne sadrže kemikalije. To je naročito važno kada u kućanstvu žive mala djeca i alergičari. Prilikom odabira ulja za parkete obratite pozornost koja je biljka glavna komponenta. Primjerice ulja dobivena iz sjemenki azijskih vrsta drveta imaju miris po svinjskoj masti koji se zadržava jako dugo te može izazvati alergijske reakcije na koži.

Kao alternativa se na tržištu nude različite druge vrste ulja, koja upravo zbog svojih prirodnih svojstava bolje odgovaraju drvetu za unutarnje prostore.

Posebno su preporučljiva ulja koja predstavljaju kombinaciju više vrsta ulja. Ona imaju karakteristiku da prodiru duboko u pore drveta te tako formiraju zaštitni sloj koji sprečava prodor prljavštine i vlage. Takva ulja imaju i bolja svojstva u pogledu vremena sušenja i biološki su razgradljiva.

KAKO SE ULJI PARKET?

Za polaganje parketa u kupaonici se preporučaju posebne vodootporne vrste drveta, koje posjeduju ugrađene vodonepropusne dilatacijske fuge i imaju visok stupanj postojanosti na habanje. Takve vrste podova se isporučuju već gotove za uporabu i imaju dugi vijek trajanja bez neugodnih iznenađenja. Jer upravo kupaona zahtijeva kvalitetan i visokovrijedan proizvod.